18.8 C
Skopje
Friday, July 30, 2021

Оваа храна не смеете да ја пропуштите во март: Список на сезонска храна на која нема да и одолеете!

Најчитани вести

Ние сме сè поблиску до првите денови на пролетта, а со сончеви денови, нашите оброци стануваат поедноставни и полесни за да можеме да поминуваме повеќе време на отворено. Затоа, составивме список на сезонска храна и јадења. Ако шетате низ пазарот, ќе наидете на последните домашни лимони и портокали, зелен зеленчук, како што се копар, блитва, спанаќ и зелена салата, како и карфиол, целер и магдонос.

КРОМИД

Покрај сирењето и павлаката или јагнешкото месо, пролетниот кромид е совршен додаток на разновидни солени пити, одлично се вклопува во многу јадења со месо.

КАРФИОЛ

image

Во постудените денови, карфиолот најмногу го ставаме во чорби, а со доаѓањето на сончевите обожаваме да го комбинираме во полесни јадења. Салата од карфиол, путер, зачини и млеко ќе сакате да пробате.

АСПАРАГУС

Иако цената на аспарагусот во овој момент е доста висока, не можевме да одолееме без да се почестиме. Но, покрај тоа, добра идеја би било да го комбинирате со пица или тестенини, добро рижото, и можете да ги послужите само на скара, како прилог на специјалитети од месо или риба.

image

ЗЕЛЕНА САЛАТА

Иако обично уживаме во шопска салата, не треба да ја потцениме ни зелената салата особено со марула. Ставете салата во пилешко или исечкајте го на ленти и додајте во сендвичи, тортиља и други брзи и вкусни јадења.

image

МАГДОНОС

Им дава на супите побогат вкус, но магдоносот не е создаден за да остане засекогаш во споредна улога. Иако честопати ги користиме лисјата само на крајот од оброкот, овој пат би можеле да ги ставите во мешалка и од нив да подготвите генијално песто.

image

СПАНАЌ

И за крај да не го заброравиме спанаќот. Покрај млеко, го подготвуваме и со чорба и го комбинираме со домашни јајца.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести