22.8 C
Skopje
Monday, July 4, 2022

Обединета Европа во одбрана на македонските Бугари

Најчитани вести

Пишува: доц. д-р Спас Ташев

Една од главните задачи на идејата за обединета Европа по крајот на Втората светска војна е да се надмине традиционалната спротивставеност помеѓу некои земји на стариот континент и да се даде поттик за нејзиниот економски и политички развој. Како дел од овој проект е основањето на 20 ноември 1949 година на Федералната унија на европски националности (ФСЕН), која исто така штити голем број национални малцинства и етнички и регионални групи во Европа. Истата соработува со ОН и Европскиот совет во Стразбур, прототип на сегашната ЕУ.

Македонското ослободително движење со интерес го следи процесот на европско обединување и ги поздравува зборовите на тогашниот германски министер за надворешни работи фон Брентано дека „политичкиот систем на Источна Европа мора да се заснова на принципите на национална независност, суверенитет и укинување на секоја империјалистичка подреденост во малите земји. “”. Во оваа прилика, следбениците на Иван Михаилов изјавиле дека „Југославија се наоѓа во Источна Европа, не само географски, туку и во поглед на нејзиниот режим. Од самото свое создавање до денес, таа држава се негира од самите народи што живеат во неа и токму затоа мора прво и основно да им се гарантира правото на самоопределба“.

Во мај 1954 година, Федералната унија на европски националности објавува за воспоставен контакт со бегалци од Македонија, членови на МПО. Малку подоцна, тие одлучиле да ги овластат Асен Аврамов и Асен Левков, блиски соработници на Иван Михаилов, да ја претставуваат МПО пред ФСЕН. Двајцата заминале за германскиот град Минстер, Вестфалија, каде што од 21 до 23 мај се одржал четвртиот конгрес на ФСЕН. Ги примил генералниот секретар Пол Скадегар, со кого имале двочасовен разговор за македонското прашање. На оваа прва средба, тој го изразил своето воодушевување од водачот на македонското ослободително движење со зборовите: „Ја прочитав книгата на Иван Михајлов„ Македонија – Швајцарија на Балканот “. Од овие типови книги, таа е првата на која наидов – толку добра, концизна, аргументирана и убедлива “.

Конгресните дебати медиумски биле покриени од Германската телеграфска агенција. Биле акредитирани новинари од водечките европски и локални медиуми. Карли Арил, претставник на Валонците во Белгија, била избрана за претседавач на седниците. Застапени се голем број европски етнички групи, како што се северните и западните Фризи, Валонците, Данците од Шлезвиг, јужните Тиролци, Бретонците, македонските Бугари и други.

Кога се формирале телата на Конгресот, унгарскиот гроф фон Матјушка бил избран за претседател на политичката комисија, а Асен Аврамов станал нејзин член. Меѓутоа, дебатата за македонското прашање ја започнал Французинот Макс Ричард, кој изјавил дека „токму во Македонија има малтретирани малцинства и дека таму има типично беззаконие“. Овој став го поддржал Константин Папанче, Влав од Македонија, а потоа Асен Леков презентирал реферат во име на угнетените македонски Бугари, во кој се наведува дека „во нашата татковина Македонија, ние, Македонците Бугари, сме мнозинство веќе тринаесет века“.

Отзвукот на изјавата на претставниците од Македонија, може да се процени од емисија на локално германско радио, во којашто се емитува говорот на Валтер Шуднагис: „Монотонијата на извештаите на француски, германски и англиски јазици, не ја шиканираа тежината на обвинувањата на македонските Бугари кон Југославија. Тие рекоа дека Југославија … ги гази македонските Бугари … Како да падна сенка врз целото собрание во светлата сала, кога бугарските емигранти во долги извештаи на неколку страници наведоа дека во оваа земја дури и поседувањето на Евангелие напишано на бугарски јазик … се казнува со смрт.

По завршувањето на дебатите, Четвртиот конгрес на Федерацијата на европски националности усвои специјална резолуција за Македонија: „откако ги слушнав аргументите во врска со недостатокот на национални, верски, културни и политички права за Бугарите во Македонија под југословенска власт и откако ги слушнав извештаите на бугарските претставници за страдањата што ги нанесле југословенските власти врз нивните сонародници во нивната матична земја, Централниот комитет на ФСЕН препорачува ОН и Европскиот совет во Стразбур да го разгледаат ова прашање и, доколку е потребно, да преземе мерки за да се осигура дека овие националности ги уживаат своите права во својата татковина “. На 6 ноември 1954 година, резолуцијата официјално била испратена до Обединетите нации, Европскиот совет во Стразбур и сите европски влади.

Уште поактивна била активноста на македонското ослободително движење на Петтиот конгрес на Федералната унија на европски националности, одржан следната година на 5-7 мај во Кардиф, Велс, Велика Британија. Овој пат делегацијата ја предводел Љубен Димитров од Битола, главен и одговорен уредник на весникот „Македонска трибуна“, кој излегува во САД. По неговото пристигнување, на 6 мај 1955 година, лондонскиот весник News Chronicle објавува интервју со него во кое тој изјавил: „Југославија не само што го негира нашето право да зборуваме на мајчин бугарски јазик, туку не ни е дозволено да ја читаме Библијата на нашиот јазик, да го користиме во црквите и да се моли на истиот јазик “. Покрај него, на конгресот присуствувал и проф.Алдо Дами од Женева, кој детално ги познавал борбите на македонските Бугари.

Карактеристично за овој конгрес е што генералниот секретар на ФСЕН П. Скадегард презентирал посебен извештај за Македонија, направен по неговата турнеја на Балканот, со задача да ги проучи правата на различните етнички групи таму, со посебен осврт за македонските Бугари. Тој посочува дека властите во Скопје му дозволиле да ги посети само Тетово и Гостивар, но одбиле да разговараат за прашањето за правата на Бугарите, тврдејќи дека ги нема и дека „населението се уште е заостанато“.

По него, зборот го земал Љубен Димитров, кој за југословенска Македонија го изјавува следното: „Прво – владата на Тито е комунистичка и како таква не толерира никакви индивидуални права на луѓето во културно -политичка смисла. Второ, со уредба, оваа влада прогласи еден јазик за „македонски“, којшто е збрка од локални дијалекти измешани со српски зборови и турцизми … Денешните влади во Белград … продолжуваат да го доведуваат светот во заблуда дека нема Бугари во Македонија, премолчувајќи вековити докази дадени од самото локално население, а исто така и од најистакнатите европски лингвисти “.

Експертската позиција на швајцарскиот професор Алдо Дами по овој конгрес е посебно интересна: „Го проучував македонскиот проблем и бугарскиот воопшто, како и секој друг. Читав многу за овие прашања и формирав мислење. Верувам, дека Охридското Езеро е исто толку свето за Бугарите како што езерото на четирите кантони за Швајцарците. Никогаш немало, етнички гледано, заедничка граница меѓу Србите и Грците. Албанско-бугарската граница е таа граница што е природна “.

Двата конгреса на ФСЕН се највисокиот форум, кога во периодот на раѓањето на модерната Европска унија, се разгледува суштината на македонското прашање и се посочува начинот на негово решавање. Токму поради тоа, во број 23 од 1957 г. во печатениот од Иван Михајлов весник на четири јазици „Македонија“ се вели: „Македонското ослободително движење и неговите борци, кои никогаш не боледувале од шовинизам, со целото свое срце ја поздравуваат идејата за обединета Европа“. Усвоената резолуција на ФСЕН и денес е важен документ, не само затоа што ја штити каузата за слобода на македонските Бугари, туку и поради фактот дека тие права и до денеска не се дадени поради зависностите на Скопје.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com