Home » Нутриционисти тврдат: На многумина омилениот додаток на храна треба да се избегнува

Нутриционисти тврдат: На многумина омилениот додаток на храна треба да се избегнува

by Lina Muslija

Некои од вашите омилени додатоци на храна може да бидат голем придонес за здравствените ризици како што се воспалението и зголемувањето на телесната тежина со текот на времето, особено оние што содржат големи количини на додаден шеќер. Студиите го поврзуваат високиот внес на шеќер со воспаление, што може да доведе до мноштво здравствени проблеми како што се срцеви заболувања, дијабетес и рак, заедно со несакано зголемување на телесната тежина и дебелина.

Ако сакате да го намалите внесот на шеќер на минимум за да го намалите ризикот од овие проблеми, здравствените експерти препорачуваат да престанете да јадете кечап со додаден шеќер. Иако може да изгледа како безопасно уживање, консумирањето кечап со додаден шеќер може да има негативно влијание врз вашето здравје.

Списанието She Finds ги контактираше нутриционистите Триста Бест и Мери Сабат, кои појаснија како секојдневното консумирање кечап со додаден шеќер може да влијае на телото.

Иако кечапот може да изгледа безопасен во споредба со кремастите опции со многу маснотии, како мајонезот, експертите предупредуваат дека сортата со додаден шеќер всушност може да влијае на вашето здравје, што доведува до воспаление и зголемување на телесната тежина со текот на времето.

„Додека производителите почнаа да нудат сорти на кечап без додаден шеќер, повеќето потрошувачи сè уште го претпочитаат традиционалниот кечап поради преференциите и навиките“, истакнува Бест, предупредувајќи дека „повеќето брендови на кечап нудат 4 грама додаден шеќер во само една лажица.

Сиот тој шеќер може да го загрози вашето здравје, што резултира со воспаление и сало на стомакот.

„Премногу додаден шеќер во исхраната ќе го зголеми количеството на внесени калории и истовремено ќе го зголеми ризикот од хронични болести“, вели Бест, „Здравјето на цревата, исто така, може да почне да се влошува, бидејќи исхраната богата со шеќер ги поттикнува цревната дисбиоза и нерамнотежата на цревните бактерии“.

„Вишокот шеќер во кечапот може да доведе до зголемување на телесната тежина бидејќи телото го складира неискористениот шеќер како маснотии. Дополнително, консумирањето слатки зачини како кечапот може да го зголеми вкупниот внес на калории без да обезбеди значителни хранливи материи или ситост“, вели Сабат.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More