21.8 C
Skopje
Tuesday, June 15, 2021

Нордиското одење согорува повеќе калории од обичното брзо одење

Најчитани вести

Ако отсекогаш сте сакале да скијате, но поради некоја причина не се осмелувавте, ако сте активен скијач и повеќе нема снег, еве уште еден начин да ги имитирате техниката и елементите на скијањето, т.е. направете многу добро скијање за вашето тело – нордиското скијање активира повеќе мускулни групи од обичните, дури и брзо одење.

Можете да пешачите во секое време, каде било

Имитирајќи ги движењата и движењата на крос-кантри скијање со употреба на стапови што ќе ви помогнат да се движите и да создадете одреден отпор, можете брзо и лесно да скокнете во добра форма, дури и ако единствениот избор за одење се тротоари, улици или лошо одржувани патеки. Оваа активност првично беше замислена како летен фитнес тренинг за крос-кантри скијачи, а сега нордиското одење е еден од омилените режими на вежбање во САД, особено кај малку постарите луѓе. Бројни предности го прават нордиското одење сè попопуларно. Низ целиот свет, дури и кај нас, се организираат групи за пешачење и клубови и се разменуваат совети во врска со опремата и дестинациите.

Предности на нордиско одење

Нордиското одење комбинира кардиоваскуларни вежби со активирање на мускулите на рамената, рацете, торзото и нозете. При одење без стапови, активирани се само мускулите под струкот. Кога додавате стапови, ги активирате и другите мускули на горниот дел од телото, дури 80 до 90 проценти од мускулите, наспроти 50 проценти кога „само“ одите. Секако, поголема активација на мускулите, исто така, влијае на подобро согорување на калориите, според некои истражувања, дури 67 проценти повеќе од класичното одење, што е исто така ефикасно.

Нордиското одење е поврзано и со намалување и елиминација на телесните масти, „лошиот“ ЛДЛ холестерол и триглицеридите, депресија, анксиозност, хронична болка и обем на долниот дел на струкот. Значи, индикациите се дека го регулираат „добриот“ ХДЛ холестерол, ја зголемуваат издржливоста, мускулната сила и флексибилноста, го зајакнуваат кардиоваскуларниот систем и, генерално, подобриот квалитет на живот.

Предност е и употребата на стапови, пред се во однос на стабилноста, бидејќи имате повеќе допирни точки со земјата и не потпирајќи се само на вашите нозе. Препорачливо е да се консултирате при изборот на стапови во некоја од продавниците за спортска опрема или со вашиот тренер.

Покрај тоа, нордиското одење е забавно и може да биде одлична социјална активност што ги проширува контактите, влијае на позитивниот став кон животот и ве привлекува да останете во природа.

Техники на овој тип на одење

Постојат неколку техники на нордиско одење. Првиот е поврзан со т.н. двојна потпора што вклучува поставување на двете прачки симетрично пред вас и влечење напред додека правите што повеќе чекори. Значи, потпрете се на двата стапа напред, па потоа направете неколку чекори.

Втората техника е индивидуална поддршка, во која стапчињата, буквално, имитираат, односно повторуваат што прават стапалата и се следат едни со други – еден стап пред вас, а потоа чекор поназад. На овој начин, целото тело ќе се движи во исто време и рамномерно, а стаповите и нозете ќе го координираат ритамот. Тој советува да се започне на овој начин и постепено да се зголемува брзината, со енергично замавнување на раката и позиционирање на стапот.

Се препорачува за секого, во консултација со одредени групи на пациенти

Лекарите велат дека повеќето луѓе можат да прават нордиско одење без никакви проблеми, дури и ако имаат проблеми со рамнотежата. Стаповите особено ќе им помогнат не само во процесот на одење, туку и подоцна. Групите на пациенти кои треба да се консултираат со лекар се првенствено оние со срцеви заболувања.

Откако ќе добиете одобрение од вашиот лекар, набавете соодветна обувка и стапови, изберете полесен пат за почеток и не се форсирајте премногу. Подоцна, со стекнување на состојба што сигурно ќе ја достигнете, можете да освоите некои понапорни патеки, кои заедно со општото чувство на победа и задоволство, ќе ја зголемат и вашата самодоверба.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести