10.8 C
Skopje
Thursday, December 8, 2022

Нов негативен рекорд: Американците вкупно должат 14 трилиони долари

Најчитани вести

Американските домаќинства достигнаа нова рекордна негатива во должничкиот сектор поставувајќи нов рекорд на вкупна задолженост од 14 трилиони долари – во хипотеки, кредитни картички, студентски кредити и др.

Долгот на домаќинствата се зголемил за 0,7 проценти во последниот квартал, што претставува продолжување на петгодишниот раст, кој е охрабрен од ниската невработеност, силната доверба на потрошувачите и ниските трошоци за задолжување.

Потрошувачкиот долг сега е за 1,3 милијарди поголем од претходниот врв во 2008 година, иако тие бројки не се прилагодени на инфлацијата и денешната големина на БДП.

Стамбените хипотеки се најголем дел од долгот на американските граѓани во износ од 9,44 трилиони долари.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести