17.8 C
Skopje
Saturday, July 31, 2021

Новото научно истражување покажа: Оваа група луѓе најбрзо ги губи антителата, за нив е можна втора доза на вакцината!

Најчитани вести

Првото мерење покажа дека мажите постари од 50 години и оние со индекс на телесна маса повисок од 25 имаат највисоко ниво на антитела.

Друго мерење покажа дека нивото на антитела паднало повеќе кај мажите отколку кај жените, без оглед на возраста или индексот на телесна маса, се вели во студијата.

„Нашето истражување покажа дека мажите покажуваат посилен одговор во акутната фаза, изразен со повисоки нивоа на антитела, но дека тоа се намалува многу побрзо со текот на времето отколку кај жените, каде што останува на многу постабилно ниво“, рече Самира Фафи- Кремер.

Оливие Шварц, еден од авторите на студијата, рече дека се чини дека падот зависи од почетното ниво на антитела.

Ако нивото на антитела е поголемо, падот ќе биде побрз, но сè уште не знаеме зошто точно, вели Шварц.

Мажите можеби ќе треба да примат друга вакцина за да го одржат имунитетот кон вирусот, вели д-р Сабра Клајн.

Научниците сè уште не знаат сè за имунитетот на вирусот корона. Тие предупредија дека антителата кои произведуваат Б-клетки и играат клучна улога во одбраната на организмот, не се едно од оружјaтa на човечкиот имунолошки систем.

Подеднакво важни се Т-клетките, чија задача е да го стимулираат производството на Б-клетки и да ги уништат респираторните клетки во кои живее вирусот.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести