18.8 C
Skopje
Sunday, August 14, 2022

Новиот вид на ковид влијае на секој трет пациент, ниту младите не се поштедени: Симптомите траат до 9 месеци!

Најчитани вести

Замор, отежнато дишење, губење на чувство за мирис или вкус и болки во мускулите се некои од симптомите на инфекција со корона вирус кои можат да траат со месеци, понекогаш дури и кај млади луѓе кои имале релативно лесна форма на ковид 19, според а нова американска научна студија.

Според истражувањето, секој трет пациент има симптоми дури и по девет месеци. Истражувачи од Одделот за медицина на Универзитетот во Вашингтон, кои ги објавија резултатите од студијата во американското медицинско списание JAMA Network Open, проучувале 177 пациенти со ковид 19 со просечна возраст од 48 години, од кои 16 (9%) биле хоспитализирани и 161 лекувани дома.

Иако две третини од пациентите немале симптоми три до девет месеци по првичната инфекција, 16% пријавиле еден или два постојани симптоми и 14% најмалку три трајни симптоми.

Постојаните симптоми се јавуваат кај 27% од пациентите на возраст од 18 до 39 години, 30% од пациентите на возраст од 40 до 64 години и 43% постари од 65 години.

Најчестите постојани симптоми, кои можат да траат од три до девет месеци, се замор и губење на чувството за мирис и / или вкус (14%). Околу 5% од пациентите пријавиле постојани главоболки, отежнато дишење или болки во мускулите. Други поретки трајни симптоми се треска, кашлица, воспалено грло, дијареја и потење.

Пациентите кои се лекуваат во болница за ковид 19 имаат поголема веројатност да пријават долгорочни симптоми, но дури и оние со поблага клиничка слика подоцна може да доживеат последици кои негативно влијаат на квалитетот на животот, како што објавија 30% од учесниците во студијата.

Околу 8% од испитаниците изјавиле дека долгорочните симптоми влијаат на квалитетот на животот и комплицираат барем една од дневните активности, како што се домашните работи

Бидејќи ковид 19 постои само една година, долгорочните здравствени ефекти сè уште не се познати. Но, фактот дека луѓето имаат симптоми со месеци по болеста, секако е загрижувачки – рече д-р Денис МекКалох, кој учествуваше во истражувањето.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com