4.1 C
Skopje
Friday, December 3, 2021

НОВА МЕРКА ВО БУГАРИЈА: Без зелен ковид сертификат нема влез на овие места

Најчитани вести

Сите активности што се изведуваат во затворени простории, треба да се изведуваат само во присуство на зелен сертификат од посетителите и обезбедени на влезот од страна на организаторите на контролата на настанот.

Документот укажува на завршен циклус на вакцинација, болест, тест за антиген за 48 часа или ПЦР за 72 часа.

Наредбата на Министерството за здравство на Бугарија стапува на сила од 00:00 часот на 21 октомври. Ова го изјави привремениот министер Стојчо Кацаров по речиси целодневна дискусија за мерките од страна на експертите на министерството по мислењата на сите РЗИ и сите заинтересирани страни.

Се зголемува бројот на пациенти и смртни случаи од коронавирус во соседната земја, што бара воведување нови анти-епидемиски мерки, рече тој.

Кацаров додаде дека дебатата била помеѓу двете опции – ограничување и суспендирање на активностите или влез со зелен сертификат. Преовладува мислењето и конечната одлука на експертите е да се потпрат на зелениот сертификат. Потсетуваме, во петокот главниот државен експерт, доц. Ангел Кунчев предложи зелен сертификат и нови мерки.

Се воведува услов за зелен сертификат за кино сали, театри, концерти, музеи, галерии, трговски центри, продавници над 300 квадратни метри, спортски сали, спортски сали, клубови, базени, ресторани, хотели, пазари, пазари, чаршии, фудбалски натпревари. Ако има екскурзии и други видови туризам – тоа ќе се случи со зелен сертификат на сите учесници.

Кој не успее да воведе пропуст и контрола на влезот со зелен сертификат – нема да може да работи, Кацаров беше категоричен.

За работодавачите во администрациите, работното време со променливи ограничувања треба да биде помеѓу 7.30 и 10 часот наутро, при што работата на растојание се распределува на најмалку 50% од персоналот.

Суспендирани се посети на болници, социјални услуги за деца и возрасни, центри за дијализа и други за работа со зелен сертификат, ова барање се воведува и за вработените во домовите за стари лица во земјата. Во јавниот превоз нема да се воведе зелен сертификат.

Инспекциите се доделуваат на одговорните институции по општини и одделенија, градоначалниците можат да издаваат наредби со објавување на веб -страницата на општините.

Сите контролори исто така мора да имаат зелен сертификат. Зелен сертификат нема да биде потребен за лица под 12 -годишна возраст.

Зелен сертификат нема да биде потребен за аптеки и продавници за храна. Заменик -министерот Александар Златанов појасни дека сите РЗИ имаат бесплатни тестови за антиген, се планира испорака на повеќе кои ќе бидат доставени до овластените лаборатории, каде што ќе се плаќа само такса за услуга, и ќе се извршуваат бесплатно за сите граѓани – здрави и болни, резултатите ќе бидат поставени и луѓето ќе добијат quar код. Ќе има и контролори во лабораториите.

Во случај на непочитување на новите мерки – законот предвидува парична казна, а во случај на груба или систематска повреда се испраќа сигнал до обвинителството.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com