3.8 C
Skopje
Tuesday, November 30, 2021

Новата германска влада ја поддржува европската перспектива на Западен Балкан

Најчитани вести

Партиите кои ќе ја формираат новата германска влада го поддржуваат отворањето на преговорите за пристапување на Албанија и Северна Македонија во Европската унија, продолжувањето на преговорите со Србија и Црна Гора и визната либерализација за Косово. „Го поддржуваме процесот на пристапување во ЕУ на шесте земји од регионот на Западен Балкан и неопходните реформи за исполнување на сите критериуми од Копенхаген. Во овој контекст, го зајакнуваме граѓанското општество и поддржуваме понатамошни чекори кон пристапување во ЕУ“, стои во коалицискиот договор на Социјалдемократската партија, Зелените и Слободните демократи.

Во параграфот кој се однесува на Западен Балкан се додава дека „следно мора да биде отворањето на првите поглавја во пристапните преговори со Албанија и Северна Македонија, усвојување на визната либерализација со Косово и продолжување на преговорите со Црна Гора и Србија“.

Трите партии, исто така, велат дека го поддржуваат дијалогот предводен од ЕУ за нормализација меѓу Косово и Србија и напорите за траен мир во Босна и Херцеговина изграден на територијален интегритет и надминување на етничките поделби. Паралелно со пристапните преговори, ЕУ мора да го подобри својот капацитет за прием на нови членки, се додава во коалицискиот договор од 177 страници. Западен Балкан и неговата европска перспектива беа споменати и во коалицискиот договор меѓу претходната германска влада.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com