9.8 C
Skopje
Wednesday, February 1, 2023

Николовски: Во време на пандемија зголемен е извозот на македонски производи во Русија

Најчитани вести

Вицепремиерот задолжен за борба против корупцијата и криминалот, Љупчо Николовски, како ко-претседател на Меѓувладината македонско-руска комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка, во рамки на официјалната посета на Економскиот форум во Санкт Петербург, Русија одржа работна средба со заменик-министерот за земјоделство на Русија, Сергеј Левин.

На средбата Николовски и Левин, ја потврдија досегашната успешна трговска размена.

Oбемот на трговијата меѓу Македонија и Русија во 2020 година изнесувал 190,3 милиони американски долари, што е повеќе за 6,2% во споредба со 2019 година.

Во исто време, македонскиот извоз во 2020 година достигнал 60,4 милиони американски долари, што е пораст за 15,8 %.

Во првите три месеци од 2021 година, извозот на македонските производи изнесува 17,4 милиони американски долари, што е пораст од 66,7%, а увозот изнесува 33,5 милиони американски долари што е намалување од 37.1% во споредба со истиот период од минатата година.

„Она што е значајно е зголемувањето на извозот на македонските земјоделски производи во 2020 година во споредба со 2019 година. Имаме раст од 11% на извозот на земјоделските производи и вкупен раст на извозот на македонски производи од 15,8% и тоа е во време светска пандемија. Тоа е доказ дека треба да ги интензивираме нашите економски соработки и да го искористиме целокупниот простор којшто ни стои на располагање. Договоривме бизнис мисија на клучните руски компании во делот на земјоделството, коишто ќе дојдат во Северна Македонија годинава и ќе ги вмрежиме со македонските компании, со цел зголемување на трговската размена“, изјави Николовски.

Вицепремиерот ја предводи владината делегација на официјалната посета на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург кој е водечка глобална платформа за членовите на деловната заедница да се состанат и да разговараат за клучните економски прашања со кои се соочува Русија, пазарите во развој и целиот свет.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести