24.8 C
Skopje
Saturday, August 13, 2022

Низ целиот Свет кружи веста дека водородот го уништува SARS-CoV-2, а само ова е вистината

Најчитани вести

Дали водородот делува на корона вирусот е објаснето од научниците во релевантни научни студии

Практично откако започна пандемијата SARS-CoV-2, медиумите беа преплавени со разни информации за темата на овој вирус и болест и мора да забележиме дека голем број од овие факти се исто така неточни. Пример за целосно неточна или недокажана информација е веста дека испирањето на устата со водород пероксид (H2O2) ја намалува концентрацијата на вирусот во плунката.

Како се појави ова тврдење

Овој факт првенствено се заснова на информациите што ги имаме за влијанието на водородот врз бактериите и мислењата за неговите ефекти врз површините, но дури и во тој домен имаме многу малку информации за неговата вистинска ефективност.

Од самиот почеток, научниците го проучуваат пренесувањето на овој вирус, како и начините на негова инактивација и уништување. Едно од местата што би било важно во пракса е усната шуплина, бидејќи SARS-CoV-2 првенствено се пренесува со капки од респираторниот тракт, носот и устата. Од друга страна, постои идеја дека на овој начин вирусот се деактивира пред да стигне до устата на пациентот од устата. Така, едно од решенијата е потенцијално испирање на устата со антисептички раствори.

Важна разлика

Тука треба само да нагласиме дека постои разлика помеѓу антисептици (уништување или инхибиција на микроорганизми на живо ткиво) и дезинфекција (уништување или инхибиција на микроорганизми на неживи предмети). Овие два процеса бараат хемиски производи да се тестираат на различни начини.

Меѓународната организација за стандардизација (ISO) ги специфицира хемиските и физичките својства, како методи за испитување на миење на устата, но упатствата за микробиолошко испитување се насочени кон бактерии и габи. Нема упатства за тестирање на ефикасноста на овие течности против вируси.

Постојат одредени стандардизирани тестови за проценка на вируцидалната активност, но скоро секој од нив е насочен кон тестирање на површинска дезинфекција и само неколку во антисептичките својства, на пр. Кожата Ниту еден тест не покажува како да се провери дали има вируцидални ефекти во назофаринксот и усната шуплина.

Она што научниците го утврдија

Научниците детално ги анализирале сите претходни студии на тема вируцидални ефекти на водород пероксид како средство за плакнење на устата. Анализирани се 1.342 статии кои го поминаа првичниот избор.

Водород пероксид е супстанца што се распаѓа во кислород и вода кога е во контакт со каталаза – ензим кој е присутен кај скоро сите живи суштества, вклучително и микроорганизми во усната шуплина, и овој оксидативен процес може да ги уништи бактериите и габите. Врз основа на овој факт, една студија претпоставуваше дека оваа оксидација ќе биде ефективна против вируси и оваа студија често се цитира во медиумите, иако воопшто не дава никакви научни докази, туку само хипотеза.

Ако ја земеме предвид хемиската реакција што се јавува во усната шуплина, јасно е дека деградацијата на микробите е непосредна и не е во можност да спречи повторна контаминација на усната шуплина, бидејќи честичките на вирусот потенцијално доаѓаат од различни извори како што се орофаринксот, плунковните жлезди, секрециите на респираторниот тракт. Течност од непцата. Затоа, секоја течност што се користи за плакнење на устата треба да има висока супстанција, издржливост, односно да има капацитет да реагира со структурите на усната шуплина на таков начин што ќе се ослободува полека, дејствувајќи подолго, што би го продолжило вирусниот ефект.

Ниту стоматолозите не користат водород

Ќе споменеме само дека употребата на хидроген пероксид е напуштена во стоматолошката пракса, бидејќи е докажано дека предизвикува тромбоза на малите крвни садови, а ако се внесе во големи количини, тоа доведува до труење и други сериозни несакани ефекти.

Заклучокот е дека сè уште нема официјални научни докази за поддршка на каква било вируцидна активност на хидроген пероксид како средство за плакнење на устата, тоа е потенцијално штетно и најбезбедно е да се продолжи со придржувањето кон сите одобрени официјални мерки за превенција и терапија со тишина 19 и да се остави водород пероксид за дезинфекција на површини, рани и боење на коса, особено водород од 3%, што неодамна се споменува во медиумите.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com