19.8 C
Skopje
Thursday, June 17, 2021

На следниот министерски состанок ќе се расправа за односите со Западен Балкан да останат приорите на ЕУ

Најчитани вести

Односите со Западен Балкан беа и ќе останат приоритет на Европската унија, а министрите за надворешни работи на ЕУ ќе имаат „целосна дискусија“ за регионот на следната седница, изјави високиот претставник на ЕУ Џозеп Борел.

Борел рече дека сумирањето на разговорите на сесијата на министрите за надворешни работи на Унијата во Брисел, на кое достави извештај за развојот на Западен Балкан и неодамнешната посета на Белград, Приштина и Подгорица на специјалниот претставник на ЕУ за дијалог Белград-Приштина Мирослав Лајчак.

Вчера, шефовите на дипломатиите на Хрватска и Романија, Гордан Грлиќ Радман и Богдан Ауреску, го пренесоа барањето на девет членки на ЕУ ваквата сеопфатна, стратешка дебата за Западен Балкан да се одржи на следната министерска седница.

„Јер“, објасни Ауреску пред новинарите, „ние мора да го зајакнеме ангажманот на ЕУ со земјите од Западен Балкан, да ја потврдиме нашата заложба за проширување на Унијата и на земјите од регионот им е потребна нашата поддршка во тоа“.

Хрватскиот министер Грлиќ Радман, исто така, побара од Советот на министри на ЕУ, во име на шесте членки на ЕУ, „да и помогнат на Босна и Херцеговина да постигне политичка стабилност и функционирање на нејзините институции, што е клучно за нејзиниот европски пат“.
Покрај Хрватска, тоа го побараа и Бугарија, Кипар, Унгарија, Грција и Словенија.

Во писмото до високиот претставник на ЕУ Џозеп Борел на 5 март, министрите за надворешни работи на Австрија, Хрватска, Чешка, Германија, Грција, Ирска, Романија, Словачка и Словенија повикаа на стратешка дебата за Западен Балкан во април затоа што „таму беше динамичен внатрешен политички развој во земјите од регионот “.

„Пандемијата (корона вирус) ги зајакна постојните трендови, вклучително и геополитичките импликации“ и „додека ЕУ мобилизира големи суми за поддршка на регионот, другите актери се многу поефикасни во презентирањето на нивната помош, поткопувајќи ја нашата сигурност, кредибилитет и перцепција на солидарност “ стои во писмо од девет министри на ЕУ.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести