7.8 C
Skopje
Friday, October 22, 2021

На денот на избори ќе видиме дали ќе има проблеми за време на биометриското гласање

Најчитани вести

Државната изборна комисија смета дека ги презела сите активности за успешно гласање со биометриска опрема за идентификација на гласачите.

„Дали ќе биде во ред и дали ќе имаме прекини или проблеми со кои може да се сретнеме на терен, не можам со сигурност да кажам, бидејќи ние, како што видовте, направивме симулација и обука на изборните совети во врска со користењето терминали за идентификација на гласачите со отпечатоци од прсти, но пилот – проект ДИК не спроведе затоа што немаше време и овие избори требаше да се спроведат со неспроведување на пилот – проект“.

ДИК ќе ангажира технички експерти кои ќе бидат поставени во Општинските изборни комисии. Меѓу нив ќе има 80 експерти на германската фирма за производство на опрема. Во случај на евентуален прекин или технички проблеми со уредот, први кои ќе интервенират се ИТ експерти. Тие ја известуваат Општинската комисија која ја известува ДИК за состојбата. Во случај ДИК да открие дека опремата не може да се поправи и нема време да се замени со друга опрема, оваа институција ќе одлучи да продолжи да се гласа со старата метода, УВ ламба и спреј.

„Во сите општински комисии ќе имаме најмалку две лица ангажирани како технолошки експерти, дури и на избирачки места. Можеби не на сите 3.480 избирачки места, но во објектите каде што имаме повеќе избирачки места ќе имаме едно или две лица ангажирани во областа на ИТ “.

Околу 1.000 уреди за идентификација се уште не пристигнале и се очекуваат во текот на следната недела. Со ова се очекува да се комплетира вкупниот број од 4.000 уреди за 3.480 избирачки места. Биометриската опрема за гласање ќе се примени за прв пат на 17 октомври. Оваа форма на гласање не се применува во земјите со развиена демократија. Кога гласачот влегува во избирачкото место, го поднесува документот за идентификација и ја вади маската за идентификација пред изборниот одбор. Потоа се става показалецот на биометриските уреди за идентификација на двоен идентитет. Ако е на Избирачкиот список, се потпишува и избирачот го добива ливчето за гласање.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com