27.8 C
Skopje
Friday, July 30, 2021

НАЈГОЛЕМАТА МИСТЕРИЈА ЗА КОВИД – 19 Зошто млади и здрави луѓе умираат, научниците конечно дојдоа до одговорот: „5 фактори се одговорни за тоа, клучот е во генетската предиспозиција“

Најчитани вести

Некои од нив имале долгорочни болести или здравствени проблеми како што се дебелина, што ги намалило нивните шанси да се спротивстават на тешка форма на болеста, но многумина не. Тоа е мистерија што ги збунува лекарите

Но, неодамна, научниците пронајдоа клучна трага за да се расветли проблемот и тој може да биде запишан во нашата ДНК. Одредени разлики во генетскиот состав на луѓето може да објаснат зошто некои добиле тешка форма на вирус, кој, со оглед на нивната возраст и здравствена состојба, можел да се справи со него без поголеми компликации и зошто некои тешко можат да покажат какви било симптоми.

„Не знаеме зошто овие здрави, млади луѓе толку се разболуваат од Ковид, но една можност е дека се генетски предиспонирани за тоа“, вели професорката Елеонор Рајли, експерт за имунолошкиот систем и заразни болести на Универзитетот во Единбург . „Можеби овие млади луѓе наследија генетски варијации од нивните родители, што ги става на ризик“, додаде тој. Во декември, тим научници од Институтот Рослин во Единбург откриле пет клучни гени кои ги зголемуваат шансите за смрт кај пациентите со Ковид.

Гените носат упатства за секој биолошки процес во нашите тела, вклучително и како да создадете клетки на имунолошкиот систем за борба против вирусите. Тимот проучуваше 2.244 пациенти со критична состојба, вклучувајќи 200 кои беа примени на интензивна нега. Тие беа многу болни, три од четири не можеа ни да дишат без механичка помош, а повеќе од една петтина од нив на крајот починаа.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести