1.8 C
Skopje
Friday, January 27, 2023

Националните комисии за УНЕСКО на Македонија и Албанија на прв заеднички состанок во Охрид

Најчитани вести

Националните комисии за УНЕСКО на Република Македонија и на Република Албанија денеска во Охрид треба да ја одржат првата заедничка седница.

Работната средба, како што е најавено, ќе ја координираат министерките за култура на двете земји, Ирена Стефоска и Елва Маргарити, кои се и претседателки на националните комисии за УНЕСКО.

Седницата е посветена на идната координација во контекст на заедничкото управување со Охридскиот регион, во согласност со насоките од последниот извештај на Реактивната мисија на УНЕСКО. На средбата, според најавите, ќе учествуваат и министерот за животна средина и просторно планирање на Македонија, Насер Нуредини како и неговиот албански колега, министерот за туризам и животна средина, Бленди Клоси.

На седницата ќе се дискутира за Нацрт-одлуката на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО за „Природното и културното наследство на Охридскиот Регион”, а ќе бидат дефинирани и приоритетите и следните чекори за заедничко дејствување, како и потпишување на заедничка изјава во насока на зачувување на статусот на светско наследство на Охридскиот Регион.

Министерките за култура Стефоска и Маргарити, на состанокот ќе потпишат и Програма за соработка во областа на културата за периодот од 2021 до 2026 година.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести