15.8 C
Skopje
Monday, June 21, 2021

Научници тестираат ултра-брза верзија на Wi-Fi со помош на ласери

Најчитани вести

Меѓународен тим на специјалисти кои работат на Факултетот за инженерство и применети науки на Харвард станаа првите научници кои користат ласер како предавател на радио фреквенции. По серија експерименти, тие биле способни да развијат метод за безжичен пренос на радиофреквентни сигнали преку полупроводнички ласер. Првото емитување со оваа иновативна техника е на песната „Volare“, која ја изведува Дин Мартин, пренесе „TechSpot“. Нивниот проект претставува сериозно научно откритие.

Научниците ја идентификуваа новата техника како извонреден напредок во развојот на конвенционалните ласери кои можат да испуштаат само една фреквенција на светлина. Иновативниот метод, што го создаваат овозможува користење на ласери не само за емитување на микробранови, туку и за нивна модификација за примање на надворешни радиофреквентни сигнали. Всушност, оваа идеја е основа на која може да се развие ултра-брза Wi-Fi мрежа со импресивно зголемување на брзината.

Следниот чекор е производство на хибридни електронски фотонски уреди кои ќе им овозможат на научниците да ја тестираат технологијата во лабораториски услови. Градењето на ултра-брза Wi-Fi мрежа од новата генерација ќе биде можно само кога прототипите за кои станува збор може да испраќаат податоци до микробранови сигнали и потоа да ги добијат информациите. Веќе се работи на структурата на антената, што е оптимизирана за оваа ласерска конфигурација.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести