17.8 C
Skopje
Saturday, July 31, 2021

НАУЧНИЦИТЕ ОТКРИЈА 4 НОВИ СИМПТОМИ НА КОВИД-19: Симптомите зависат од возраста, и ако сте го доживеале ова – Тестирајте се!

Најчитани вести

Експертите се надеваат дека повеќе луѓе ќе бидат тестирани за корона вирус, бидејќи ќе се откријат нови симптоми.

Англиски научници тврдат дека покрај класичните симптоми како што се треска и кашлица, постојат уште четири други симптоми на ковид-19. Студија спроведена на повеќе од милион заразени Англичани покажа дека тие доживеале треска, губење на апетит, главоболки и болки во мускулите.

Резултатите се базираат на брисеви и прашалници собрани од јуни 2020 година до јануари 2021 година, како дел од студијата „React“ спроведена од Imperial College во Лондон.

Колку повеќе луѓе покажале симптоми, толку е поголема веројатноста да бидат позитивни, но околу 60 проценти од заразените не пријавиле никакви симптоми една недела пред тестирањето.

Англичаните во моментов се охрабруваат да тестираат дали имаат некој од класичните симптоми, како што се кашлица, треска и губење на чувството за мирис и вкус. Ако беа испитани сите со класични симптоми, научниците проценуваат дека тоа би опфатило само половина од сите симптоматски инфекции, но со вклучување на дополнителни симптоми, тој број може да се искачи на три четвртини.

Симптомите зависат од возраста на заразените

Студијата исто така покажа дека има разлики во симптомите во зависност од возраста на лицето.

Настинка се појави во сите возрасни групи, додека главоболки беа пријавени кај деца на возраст од пет до 17 години. Губење на апетит најмногу се случило во групата од 18 до 54 години и оние на возраст од 55 години и постари. Мускулна болка е забележана главно кај луѓе на возраст од 18 до 54 години.

Според студијата, децата биле со помала веројатност да пријават треска, постојана кашлица и губење на апетит во споредба со возрасните.

„Се надеваме дека програмите за тестирање ќе ги користат најновите докази за најверојатните симптоми за да идентификуваат повеќе заразени лица“, рече Пол Елиот, директор на програмата „React“.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести