5.8 C
Skopje
Friday, December 9, 2022

Научниците открија начин како целосно да ја променат крвната група на луѓето

Најчитани вести

Канадските научници за прв пат ја сменија крвната група во човечките органи за трансплантација.

Во списанието Science Transitional Medicine е објавен начин како да се направат „универзални“ органи за трансплантација на луѓе од која било крвна група.

Лабораториите за торакална хирургија на Латнер и Центарот за трансплантација Ајмер на УХН докажаа дека е можно безбедно да се сменат крвните групи во органите на донаторот за трансплантација.

На пример, донаторите со крвна група О се сметаат за универзални, бидејќи нивната крв не содржи аглутиноген (протеини А и Б), што значи дека е погодна за сите пациенти, вклучувајќи ги и оние со најретката крвна група – АБ.

Канадските научници успеаја да ја променат крвната група на трансплантирани органи во О со ослободување на специфични антигени користејќи ги ензимите Н-ацетил-алфа-Д-галактоза деацетилаза (FpGalNAc-деацетилаза) и Д-галактозамин-галактозаминидаза (FpGalactosaminidase).

На почетокот на експериментот, тие го тестирале овој метод на ткиво на аортата, а потоа успешно ги уништиле протеините од групата А во осум примероци од белите дробови.

На ензимите им биле потребни околу 4 часа да ги уништат речиси сите аглутиногени.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести