7.8 C
Skopje
Saturday, May 21, 2022

Научниците откриваат дека имунитетот на коронавирус може да трае со години

Најчитани вести

Според две нови студии, имунитетот кон коронавирусот трае најмалку една година, можеби цел живот, подобрувајќи се со текот на времето, особено по вакцинацијата. Според научниците, овие откритија можат да помогнат да се смири долгорочниот страв кај луѓето дека заштитата од вирусот ќе трае кратко.

Кому му е потребен засилувач од вакцини, а кому не

Заедно, обете студии покажуваат дека на повеќето луѓе кои се опоравиле од Ковид 19, и кои биле вакцинирани подоцна, нема да им требаат засилувачи од вакцини. Од друга страна, вакцинираните лица, кои никогаш не биле заразени, најверојатно ќе имаат потреба од „засилувачи“ во форма на вакцината на Ковид 19, како и малкуте кои се заразени, но не создале силен имунолошки одговор. И во двете студии се испитуваа луѓе кои биле изложени на вирусот корона околу една година порано. Клетките кои „се сеќаваат“ на вирусот преживуваат во коскената срцевина и можат да ослободат антитела кога и да е потребно, според едно истражување објавено пред некој ден во списанието „Природа“.

Б-клетките на меморијата созреваат 12 месеци по првата доза на вакцината

Друга студија, објавена на BioRxiv, мрежа за биолошки истражувања, открила дека овие таканаречени мемориски Б клетки продолжуваат да созреваат и зајакнуваат најмалку 12 месеци по почетната доза на вакцина ковид 19.

„Истражувањето е во согласност со растечката литература што укажува на тоа дека имунитетот предизвикан од инфекција и вакцинација за САРС-КоВ-2 се чини дека е долготраен“, рече Скот Хенсли, имунолог од Универзитетот во Пенсилванија, кој не беше вклучен во студијата. Двете студии го смируваат стравот дека имунитетот кон вирусот е минлив, како што е случајот со коронавирусите кои предизвикуваат настинки.

„Но, овие вируси значително се менуваат на секои неколку години. Причината заради која сме постојано заразени со вообичаени вируси на корона во текот на животот може да има многу повеќе врска со варијацијата на овие вируси отколку со имунитетот“, истакна д-р Хенсли.

Инфицираните и вакцинираните лица имаат одличен имунолошки одговор

Всушност, мемориските Б-клетки произведени како одговор на инфекцијата со САРС-КоВ-2 и засилени со вакцинација се толку моќни што спречуваат дури и соеви на вируси, негирајќи ја потребата за бустери, вели Мишел Нусенцвајг, имунолог од Универзитетот Рокфелер во Њујорк, кој водеше студија за созревање. меморија.

„Луѓето кои се заразени и вакцинирани, навистина имаат одличен одговор, одличен сет на антитела, бидејќи продолжуваат да ги развиваат своите антитела. Очекувам да трае долго. Ова значи дека на луѓето кои немале Ковид 19 и кои биле вакцинирани, на крајот може да им треба засилувач преку вакцините. Тоа е нешто што ќе го знаеме многу, многу скоро“ – рече д-р Нусенцвајг. Резултатот не може да биде поврзан само со заштитата добиена од вакцините, бидејќи имунитетната меморија најверојатно ќе се организира поинаку по имунизацијата, во споредба со онаа што е последица на природна инфекција.

Мал број на клетки се населуваат во коскената срцевина

По првата средба со вирусот, Б клетките брзо се размножуваат и произведуваат антитела во големи количини. Откако телото ќе се ослободи од акутната инфекција, мал број на клетки се населуваат во коскената срцевина, постојано испумпувајќи умерено ниво на антитела. За да ги разгледаат С-САВ-CoV-2 специфичните мемориски Б клетки, истражувачите предводени од Али Елебеди од Универзитетот во Вашингтон во Сент Луис, анализирале крв на 77 лица, во интервали од три месеци, почнувајќи околу еден месец по инфекцијата со вирусот корона. Само 6 од 77 биле хоспитализирани за Ковид 19, а останатите имале лесни симптоми.

Мемориските Б клетки чекаат да „преземат акција“

Нивото на антитела кај овие лица брзо опадна 4 месеци по инфекцијата и продолжи да се намалува полека со месеци потоа – резултатите покажаа во согласност со резултатите од другите студии. Некои научници го толкуваат ова намалување како знак на пад на имунитетот, но токму тоа се очекува, проценуваа други експерти. Ако крвта содржела големи количини на антитела кон секој патоген што некогаш го сретнал организмот, таа брзо би се претворила во густ талог, велат научниците. Наместо тоа, нивото на антитела во крвта нагло паѓа по акутна инфекција, додека мемориските Б-клетки остануваат во мирување во коскената срцевина, подготвени да „преземат акција“ кога е потребно.

Д-р Ана Глигиќ доби Ковид 19 по втората доза на вакцината. Била и на кислород, но вели: „Вакцинацијата е спас“

Д-р Елебеди и неговиот тим зедоа примероци од коскена срцевина од 19 лица, околу 7 месеци откако беа заразени и од тоа, 15 имаа забележлива меморија на Б-клетки, но четири не, што сугерира дека некои луѓе можат да носат многу малку клетки или ги немаат нив воопшто.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com