11.8 C
Skopje
Saturday, April 1, 2023

НАТО: САД имаат околу 150 атомски бомби во Европа

Најчитани вести

САД распоредија околу 150 нуклеарни бомби во Европа. Оружјето се чува во пет земји – Белгија, Германија, Италија, Холандија и Турција, се наведува во извештај на НАТО.

Според извештајот, бомбите се гравитациски (Б61) и се предвидува да се користат од авионите со двојна намена, како што се Ф-16. Бомбите Б61 се развиени во средината на 1960-тите и се наоѓаа во европските бази пред потпишувањето на Договорот за контрола на оружјето помеѓу Вашингтон и Москва.

Најнови вести