17.8 C
Skopje
Monday, September 26, 2022

НАТО не ги коментира препукувањата околу сертификатите

Најчитани вести

Иако кај нас по ваквите одбивања се прават филмови за шпиони и други високобезбедносни драми, информациите за ветинг процесот на НАТО покажуваат дека најчеста причина за недавањето на сертификатите е многу прозаична – високите кредити или долгови на кандидатите за сертификат.

НАТО не ги коментира политичките препукувања во Македонија околу безбедносните сертификати. Од Алијансата за „Независен“ порачаа дека ние самите ги воспоставуваме процедурите за безбедносните дозволи и дека таа наша заложба да се испочитуваат стандардите на НАТО се ценат од нивна страна.

„НАТО силно ја поддржува заложбата на Северна Македонија за почитување на безбедносните стандарди на НАТО, вклучително и кога станува збор за проверка на персоналот за безбедносни дозволи. Стандардите на НАТО бараат сеопфатна проверка со специфични барања за одредени позиции. Националните власти се одговорни за воспоставување на сопствени процедури во однос на безбедносните дозволи, затоа би ве упатиле на властите во Северна Македонија за каков било коментар“, ни изјави портпаролката на НАТО, Јоана Лунгеску.  

Тоа, секако, нема да ја запре политичката хајка кој добил а кој не, и кој воопшто е неопходно да добие безбедносен сертификат потврден од Брисел. Според она што се дознава, Македонија отишла прешироко со барањето на безбедносните дозволи и, кога тоа било утврдено, барањата биле преполовени. Кој сѐ е опфатен со овој список не се кажува, но одговорноста за неговото составување ја има Дирекцијата за безбедност на класифицираните информации на Македонија.

Освен министерката за одбрана и претседателот на државата, реално не е неопходно сите членови на Владата да имаат ваков документ за личен пристап до доверливите документи на Алијансата. Ако се следи логиката кај нас, бугарскиот претседател Румен Радев не би требало да има ваков сертификат, бидејќи целата кампања во Бугарија против него се заснова на фактот дека е наклонет на Русија, додека министерот за одбрана Красимир Каракачанов е уште поексплицитен пример бидејќи има директна комуникација со НАТО, а важи за бивш соработник на тајната служба на Бугарија од поранешниот систем со врски во КГБ. Самиот факт дека потпишува договори за купување американски воени авиони, што се сметаат за доверливи во рамките на НАТО, во Бугарија е потврда дека има безбедносен сертификат, покрај тоа што учествува на највисоките состаноци на Алијансата.

Во поновата историја на НАТО всушност не се памети некој премиер или министер да бил вратен од состанок на високо ниво зашто не добил безбедносен сертификат, иако тоа е главен услов за пристап до класифицираните информации од Алијансата. Македонија не е уникатна ни во однос на бројот на одбиени сертификати, ни во однос на нивото на тие што биле одбиени, според она што е познато како информација. Така, началник на Генераштаб во Бугарија исто така не добил ваков сертификат, а во 2017 година му бил одземен веќе даден сертификат на член на кабинетот на претседателот Румен Радев. Вкупно, од 2003 до 2009 година дури 613 лица во Бугарија не добиле безбедносен сертификат за пристап до документи на НАТО.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com