8.8 C
Skopje
Monday, December 5, 2022

Народниот театар од Битола вечерва гостува на „Охридско лето“

Најчитани вести

Народен театар Битола ja носи на „Охридско лето“ театарската претстава „Бакхи – Краток преглед на распадот“ по Бакхи од Еврипид, а во режија на Игор Вук Торбица. Претставата ќе се одигра во Центарот за култура „Григор Прличев“ со почеток во 21 часот.

Според режисерот Игор Вук Торбица, меѓу преостанатите и сочувани грчки трагедии на Еврипид, Бакхи се издигнува поради неколку тематски и формални причини, но, како што вели, можеби најважна е таа што Бакхите ја содржат алузијата на театарот сам по себе и фактот дека тие говорат за неговата скриена моќ и нашето цивилизациско сознание, моќта на раскажување приказни.

„Текстот е длабока загатка за релативноста и променливоста на нашиот идентитет. Студија за тоа во што го препознаваме божественото, истовремено и потсетник дека тоа, ‘божественото’, доаѓа во облици кои не сме подготвени да ги прифатиме и да ги препознаеме. Но, можеби најинтересното прашање со кое се занимаваме во нашата претстава е зошто нашиот идентитет, наместо во вредностите кои ги делиме и за кои се бориме, пред сè е конституиран ‘со она другото’ – непријателство спрема „надворешниот противник’? Дали на тој начин криеме дека вистинскиот „непријател меѓу нас – сме самите ние?’, дека сме вистински странци себеси и едни на други, односно дека ништо не нè саботира повеќе отколку општествените препреки коишто самите си ги наметнавме“, вели Вук Торбица.

Во претставата „Бакхи – Краток преглед на распадот“ играат Маја Андоновска – Илијевски,Огнен Дранговски, Соња Михајлова, Иван Јерчиќ, Илина Чоревска, Мартин Мирчевски, Васко Мавровски, Викторија Степановска – Јанкуловска, Валентина Грамосли, Петар Спировски, Сандра Грибовска и Анастазиа Христовска.

Драматургијата е на Билјана Крајчевска, сценографијата ја изработи Валентин Светозарев, а костимите се на Благој Мицевски. Автор на музиката во драмата е Александар Димовски./makfax.com.mk/

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести