18.8 C
Skopje
Sunday, August 14, 2022

Наместо „МАЈКА“, жената ќе се нарекува „РОДИТЕЛ КОЈ РАЃА“: Се воведуваат полово неутрални термини!

Најчитани вести

Таткото нема да се нарекува вака, туку втор биолошки родител

Во една болница во Брајтон, Велика Британија, вработените во породилиштето добија упатства да користат повеќе неутрални поими, на пример, породилното одделение сега ќе се нарекува одделение за перинатална грижа, а во зависност од околностите, фрази како „родител, втор биолошки родител“ “, наместо татко и „родител кој раѓа” наместо мајка.

Документот посочува дека луѓето не треба да престануваат да користат термини како „жена“ или други зборови поврзани со мајчинството, туку треба да обрнат внимание на додавање зборови како „личност“ и други поинклузивни зборови и заменки.

Обраќање на пациентите според нивниот идентитет

Родовиот идентитет може да биде извор на дискриминација и нееднаквост во здравствената заштита. Ние свесно ги користиме зборовите „жена“ и „личност“ заедно за да покажеме дека сме посветени на борбата против нееднаквоста за сите оние кои ги користат нашите услуги. Како здравствени работници во болницата за породување, фокусирани сме да го зголемиме пристапот до нашите услуги и да ги подобриме резултатите за сите маргинализирани групи. Жените честопати се „лишени“ во здравствената заштита, како што се транс-луѓето и оние кои се определуваат бинарно.

Ние сме исто така свесни дека биолошкиот есенцијализам и трансфобијата се присутни во нашиот општо прифатен наратив и јавен дискурс, затоа настојуваме да ги заштитиме нашите транс и небинарни клиенти и работници од дополнителниот товар на промена на терминологијата, сфаќајќи колку ова може да има психолошки и емоционално влијание.состојба.

„Признавањето на културниот контекст во кој се одвива нашата услуга е клучно за животот на транс и не бинарни луѓе да биде побезбеден“, се вели во упатството.

Изјавата понатаму беше објаснета на Twitter, каде тие посочуваат дека поимите мајка, мајчинство или татко во никој случај не се забранети, но како на персоналот ќе им биде укажано „да користат јазик што го одразува идентитетот на пациентот“.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com