18.8 C
Skopje
Wednesday, October 5, 2022

Над 60 проценти од компаниите не можат да најдат стручен кадар за нивните потреби

Најчитани вести

Нема кадар по мерка на бизнисот иако според најновите податоци од Државната статистика во Македонија има над 142 илјади невработени. 80 проценти од оние кои со години бараат работа немаат квалификација, а анализите на Стопанската комора покажуваат дека дури 60 отсто од компаниите се соочуваат со недостиг на стручни работници

-Тоа се јавува како парадокс, од една страна немате доволно кадар, а од друга страна имате невработен кадар. Тоа беше причината на која во анкетите ни потенцираа компаниите дека има нераманотежа на она што се бара од страна на компаниите и она што се нуди од образованието. Причина за тоа е што имавм една неусогласена, нерелевантна уписна политика, вели Наташа Јаневска од Стопанска комора.

Од средните училишта бараат Министерството за образование да не наметнува насоки за кои тие немаат ниту просторни, ниту кадровски капацитети, туку уписната политика да се се креира внимателно и долгорочно

-Какви средни училишта или какви профили би отвориле, анализиите да се прават долгорочно, да се почне од основното образование, а несега во март ќе кажаме во тоа училиште ќе има таква паралелка, ание сме направиле анкета и немам заинтересирани ученици, рече Динче Кочевска, ВД директор на СОУ Цар Самоил Ресен.

Од МОН велат дека кампањата што ја организираат со Стопанската комора „Учи паметно, работи стручно“ има за цел да искреира уписна политика која ќе биде по мерка на компаниите. Минатата година во државата се отврени 97 дуални паралеки, а комората работи и на тоа бизнис секторот да ги отвори вратите за практична обука на учениците, кои покрај теоретско знаење ќе се стекнат со стручни вештини.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com