7.8 C
Skopje
Tuesday, December 6, 2022

Музејот на Град Скопје гостува во Подгорица

Најчитани вести

Музејот на Град Скопје од денеска до 23 ноември ќе гостува во Подгорица со изложбата „Една слика за темната страна на римската историја, Скупи – гробница со масовно погребување/ архео – антрополошка и форензичко – антрополошка презентација”.

На изложбата во Музеи и галерии на Подгорица ќе бидат презентирани резултатите од истражувањата на едно исклучително и несекојдневно откритие од Југоисточната некропола на римската колонија Скупи (Colonia Flavia Scupinorum). Станува збор за масовна гробница во која биле погребани околу двесте возрасни мажи, некогашни војници, припадници на римската воена камарила, од кои повеќето биле насилно усмртени, најчесто со обезглавување.

Изложбата претставува пионерски потфат како во однос на мултидисциплинарниот пристап поради паралелната примена на археологијата, физичката и форензичката антропологија, така и поради мултимедијалниот начин на презентација со примена на повеќе класични и современи уметнички дисциплини (фотографија, видео, дводимензионални и тродимензионални реконструкции на ).

Изложбата и каталогот се реализирани со финансиска подршка на Град Скопје, а во соработка со Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија, Институтот за судска медицина, криминалистика и медицинска деонтологија – Скопје и Музеи и галерии на Подгорица.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести