7.8 C
Skopje
Monday, December 5, 2022

МОН се жали до Вишиот управен суд за случајот со одземените ингеренции на Таравари

Најчитани вести

Во врска со случајот со одземените ингеренции на општина Гостивар за разрешување и назначување директори во основни и средни училишта поради незаконски постапувања од страна на локалната самоуправа во неколку наврати изминатата година кои се констатирани од страна на Државниот просветен инспекторат и Државната комисија за одлучување во постапка од работен однос во втор степен, информираме дека до Министерството за образование и наука е пристигната пресуда од страна на Управниот суд со која се уважува жалбата на општината за донесеното решение за одземање на ингеренциите.

„Ваквата пресуда, согласно содржината на дописот на Управниот суд е донесена поради тоа што од страна на МОН не е доставена целокупната документација во врска со овој случај, како и поради нечитливост на дел од доставените списи. Но, донесената пресуда не значи дека судот потврдува дека општината постапувала законски кога разрешувала и именувала директори на училишта, ниту, пак, значи дека Министерството за образование и наука не постапило правилно со носењето одлука за одземање на ингеренциите во тој дел”, соопшти МОН.

Врз основа на донесената пресуда на Управниот суд, Министерството за образование и наука има две опции, едната е да донесе повторно решение за одземање на ингеренциите на општината и втората, да ја обжали пресудата до Виш управен суд.

„Министерството за образование и наука одлучи да ја искористи втората правна можност и информираме дека веќе е покрената постапка пред Вишиот управен суд, за што е доставена целокупната документација со која Државниот просветен инспекторат и Државната комисија за одлучување во постапка од работен однос во втор степен констатираат низа незаконитости во работењето на општината и врз основа на која е досега постапувано во овој случај.

Се надеваме дека како и пред 1 година, надлежниот орган повторно ќе го потврди незаконското именување и разрешување директори на училишта од страна на општина Гостивар преку носење одлуки врз база на политика и политичка припадност на кадровските решенија”, се додава во соопштението.

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, претходно ја објави одлуката на Управниот суд на „Фејсбук“ и напиша: „Министерот за ‘ингеренции’ и ‘докторот за правни науки’, според Управниот суд немал право кога ги одземал ингеренциите за образование на општина Гостивар.
Почитуван ‘доценте’, врати ги ингеренциите, јавно извини се и поднеси си неотповиклива оставка, не поради мене, туку поради учениците и наставниците во Гостивар, кои ги малтретираш сега веќе 2 години!Правдата излезе на виделина!”.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести