24.8 C
Skopje
Saturday, August 13, 2022

Молдавија го прекина внатрешниот железнички сообраќај

Најчитани вести

Од 12 февруари Државните железници на Молдавија целосно го запираат движењето на приградските возови откако претрпеа огромни месечни загуби поради пандемијата на коронавирусот.

Според компанијата, внатрешниот превоз на патници ја чини молдавската железница помеѓу 9 и 12 милиони леи (околу 500-700.000 американски долари) месечно. Нема финансии и возовите се стари и опасни за патниците.

Во моментов, само три возови сообраќаат во Молдавија, а над 70 отсто од нивните патници се всушност вработени во самата железница.

Во март 2020 година, поради состојбата со коронавирусот, движењето на меѓународните патнички возови, вклучително и оние што донесоа најголеми приходи во земјата, беше целосно запрено.

Сепак, компанијата продолжи да ги исплаќа платите на вработените до пред неколку месеци, кога средствата веќе не беа доволни за тоа. Досега се неисплатени околу три милоиони долари за плати на вработените.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com