9.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

Мозокот за време на расправија функционира како неорганизиран оркестар, покажуваат резултатите од истражувањето

Најчитани вести

Расправијата со другите го оптеретува вашиот мозок многу повеќе отколку да се согласите со нив, открива новото истражување

Целиот наш мозок е голема, понекогаш преоптоварена мрежа која истовремено обработува голема количина на информации, дури и социјални односи. Истражувањата покажаа дека тој е далеку позафатен кога во социјални интеракции, за време на комуникацијата, покажувате несогласување со соговорникот, отколку кога се согласувате за темата на разговорот.


Истражувачите од Јеил и Универзитетскиот колеџ во Лондон ја спроведоа студијата на примерок од 38 возрасни испитаници. Утврдено е дали тие се согласуваат или не се согласуваат со голем број потенцијално контроверзни ставови, како што се: „Истополовиот брак е граѓанско право“, „Марихуаната треба да се легализира“ и слично. Истражувачите потоа ги следеле учесниците и нивната мозочна активност за време на експериментот што ги поврзал субјектите прво со личност од ист, а потоа со личност со различен став за одредено прашање. Потоа им беше побарано да разговараат за горенаведените теми „приватно“ со нивниот партнер.

Поголем напор на мозокот се активира кога не се согласувате

Додека двајца испитаници со еднакви ставови разговараа за наметнатата тема, нивната активност на мозокот беше хармонична. Имало тенденција да се фокусира на сетилните области на мозокот, како што е визуелниот систем, веројатно како одговор на социјалните знаци на друго лице, според авторите на студијата. Меѓутоа, кога двајца субјекти со различни ставови дебатираа, сетилните области на мозокот беа помалку активни, додека беше забележана поголема активност на мозочните области кои се занимаваат со извршни функции од повисок ред, како што е расудување.

Мозокот како неорганизиран оркестар


Постои синхроницитет помеѓу мозоците кога се согласуваме, е заклучокот на студијата, објавена на 13 јануари во списанието Frontiers of Human Neuroscience. Но, кога не се согласуваме, како што покажуваат истражувањата, нервната врска е прекината. Забележано е дека во несогласување на два мозоци, актерите со спротивставени ставови истовремено вклучуваат бројни емоционални и ментални ресурси, кои функционираат исто како симфониски оркестар чии членови свират различна музика истовремено, што е поголем напор за мозокот.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести