12.8 C
Skopje
Monday, June 14, 2021

Може ли Ковид-19 да стане сезонска болест, како грипот?

Најчитани вести

Научниците заклучуваат дека болеста може да биде сезонска, како грип, но потребни се дополнителни истражувања за да се дознае повеќе за тоа како климата и различните сезони можат да влијаат на стапката на оваа заразна болест.

Може ли, како грипот, ковид-19 да еволуира и да започне да исчезнува или повторно да се појавува со годишните времиња? Една нова студија, објавена во стручното списание Evolutionary Bioinformatics, укажува на тоа дека тоа би било можно.

Однос помеѓу климата и географската ширина

На почетокот на пандемијата, некои експерти рекоа дека вирусот SARS-CoV-2, кој предизвикува ковид-19, може да се однесува како многу други корона вируси кои се шират и циркулираат во текот на есента и зимата. За да откријат дали тоа навистина е можно, истражувачите анализирале податоци од ковид-19 – вклучувајќи случаи, стапки на смртност, стапки на опоравување, тестирање и хоспитализација од 221 земја. Анализирајќи ги собраните податоци, истражувачите, на пример, откриле силна корелација со температурата, односно климата и географската ширина на една земја.

– Еден заклучок е дека болеста може да биде сезонска, како грипот. Ова е многу важно за она што треба да го очекуваме од сега па натаму, откако вакцината ќе ги контролира новите бранови на ковид-19 – рече постариот автор на студијата, Густаво Каетано-Анолес, професор на Ц.Р. Институт за геномска биологија Вуес, Универзитет во Илиноис.

На мутациите влијаат фактори кои немаат никаква врска со климата

Истиот истражувачки тим претходно идентификуваше области во геномот на вирусот SARS-CoV-2 кои беа предмет на брза мутација. Слични вируси имаат сезонско зголемување на стапката на мутација, па затоа научниците барале врски помеѓу SARS-CoV-2 мутациите и температурата, географската ширина и должината.

– Нашите резултати покажуваат дека вирусот се менува со свое темпо, а врз мутациите влијаат други фактори освен температурата или географската ширина. Не знаеме точно кои се овие фактори, но сега можеме да кажеме дека сезонските ефекти се независни од генетскиот состав на вирусот – изјави професорот Каетано-Анолес. Потребно е понатамошно истражување за да дознаете повеќе за тоа како климата и различните сезони можат да влијаат на стапката на ковид-19, велат истражувачите.

Грипот има летна пауза, а ковид-19 не

Авторите на студијата истакнуваат дека човечкиот имунолошки систем може да игра важна улога. Имунолошкиот систем може да биде под влијание на температурата и исхраната, вклучувајќи го и витаминот Д, кој игра важна улога во имунитетот. Со помало изложување на сонце во текот на зимата, повеќето луѓе не произведуваат доволно витамин Д.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести