19.8 C
Skopje
Thursday, June 17, 2021

Младите маргинализирани во плановите за европското закрепнување

Најчитани вести

Иако тие се групата најпогодена од кризата со коронавирусот, младите Европејци се повеќе се чувствуваат изоставени од плановите за закрепнување по пандемијата. Експертите се залагаат за насочени мерки за поддршка на младите луѓе и обезбедување брза имплементација на Гаранции на ЕУ за младите на национално ниво.

Пред четири години, Европската комисија презентираше „бела книга“ за иднината на Европа со јасно предупредување за ризикот за европскиот проект. „За првпат по Втората светска војна, постои реален ризик младите денес да живеат полошо од нивните родители“, предупредува документот.

Пандемијата „Ковид-19“ само ги влоши изгледите на милениумците и генерациите по нив.

Младите во Европа ниту се особено ранливи во однос на здравствените ризици, ниту се приоритет во економијата, но се оставени настрана во екот на најтешката криза во скоро сто години, посочуваат соговорниците на порталот ЕУРАКТИВ.

„Во ред е што, од здравствена перспектива, им даваме приоритет на ранливите групи, сепак, кризата нема фокус на младите“, рече најмладиот европратеник, Кира Питер-Хансен.

„За време на кризата, ние секогаш се фокусираме на средната класа и големите компании, а сега го правиме истото, занемарувајќи ги младите“, додаде таа.

За генерацијата која се уште не се опоравила од последиците од големата рецесија во претходната деценија, штетата ќе биде огромна, се посочува во документот.

„Соочени сме со лоши изгледи чии последици се во голема мерка непознати, ниту нивниот обем ниту длабочината“, рече директорката на шпанскиот младински институт, Марија Тереза ​​Перез, во извештајот „Младите во Шпанија 2020“ објавен во февруари.

Документот ги потврдува кумулативните ефекти на „изгубената деценија“ за младите во Шпанија, една од земјите најтешко погодени од претходната економска криза и пандемија. Секој трет млад човек, како што се наведува, бил психолошки под влијание на мерките за Ковид-19 и затворање.

Речиси 40 отсто од младите Шпанци сметаат дека веројатноста да најдат работа е мала или непостоечка и шансите да го напуштат домот на нивните родители се намалиле за 15 процентни поени.

Големи загуби

Според директорот на ММФ за Европа, Алфред Камера, младите ќе претрпат „поголеми економски загуби“ (од другите) во сегашната криза бидејќи најверојатно ќе извршат привремени работи во секторите кои се најмногу погодени од ограничувањата и немаат заштеди или средства за „да ја преживеат бурата”.

Стапката на невработеност кај младите во ЕУ е 17 отсто, повеќе од двојно поголема од општата стапка.

Покрај тоа, проблемите со кои сега се соочуваат младите ќе имаат долгорочни последици врз нивните плати и кариера, а многумина на крајот ќе прифатат работни места со пониски плати, предупреди Камер.

Заменик директорот на тинк-тенк Бројгел Марија Демерцис рече дека „додека епидемиолошките индикатори се подобруваат и се усвојуваат многу понасочени економски мерки, поради зголемувањето на јавниот долг, прв приоритет треба да биде вработувањето кај младите бидејќи тие се најранливата група“.

И Светската здравствена организација и Организацијата за економска соработка и развој предупредија на непропорционалното влијание на пандемијата врз младите во однос на образованието, вработувањето, менталното здравје или приходите.

ОЕЦД наведува дека младите и идните генерации ќе сносат најголем дел од долгорочните економски и социјални последици од кризата.

Одговорот на ЕУ на проблемот е насочен кон зајакнување на гаранциите за млади. Овој инструмент треба да осигури дека оние на возраст под 30 години добиваат понуда за работа, продолжено образование или стажирање во рок од четири месеци по губењето на работата или завршувањето на формалното образование.

Комисијата има членови во буџетот за 2021-2027 година. понуди 22 милијарди евра за инвестиции во млади луѓе, што е околу 116 милиони годишно годишно.

Национални решенија

Како што е наведено, Комисијата може да обезбеди ресурси и насоки, но членовите се одговорни за изнаоѓање решенија за нивните пазари на труд.

Кога станува збор за Фондот за обновување на ЕУ, тој е замислен како меѓугенерациски пакт, со реформи и инвестиции што ќе им користат на оние што утре ќе ги плаќаат сметките. Сепак, недостасува меѓугенерациска перспектива во политиката и во политичката дебата кога се дискутира за насочување мерки за најпогодените групи и сектори.

Европскиот комесар за економија Паоло Џентилони рече дека „сега е тешко да се процени дали членките направија доволно“.

„Дали верувате дека ние, младите, ќе можеме да живееме подобро од нашите родители во иднина? Се чувствуваме целосно заборавено”, рече Марта Сантијаго, хирург и истражувач во болницата Рамон и Кахал во Мадрид, член на групата млади луѓе кои го обликуваат светот „на Светскиот економски форум.

Таа се залагаше за меѓусекторски политики кои комбинираат образование, пазар на труд и здравствени иницијативи затоа што „медицинските состојби на анксиозност и депресија се зголемија експоненцијално“.

Додека Брисел се подготвува да започне Конференција за иднината на Европа во мај, Сантијаго предупреди дека „кога генерацијата ќе почувствува дека нема иднина, се раѓа клица на политичко незадоволство и расте екстремизмот“.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести