21.8 C
Skopje
Sunday, August 14, 2022

Методот со кој Евреите ги воспитуваат децата се смета за најдобар во светот: Само на овој начин ќе воспитате ментално силно дете!

Најчитани вести

Овие правила гарантираат дека ќе воспитате вистински мал генијалец!

Еврејската култура се залага за начин на воспитување заснован на пофалби на децата и малку поинакви принципи од оние на кои сме навикнати. Поради правилата што строго се следат, децата кои растат почитувајќи ги овие правила прераснуваат во самоуверени и успешни луѓе.

Еве 7 златни принципи:

  1. Не им создавајте комплекси на децата

Никогаш нема да му кажат на своето дете – вие не сте го сториле тоа добро, наместо тоа ќе го кажат тоа – како може добро дете како вас да направи нешто толку погрешно?

„Моето дете нема и не може да има недостатоци“ – ова е ставот на еврејските мајки. Можеби ги гледаат, но никој друг нема да знае за тоа.

  1. Разумна слобода

Современото еврејско воспитување комбинира две навидум контрадикторни работи: слободата на детето и строгите правила.

Нема да полудат ако детето направи некоја злоба, но детето добро ќе знае до каде може да стигне. Со раскажување и објаснување, се постигнува добра рамнотежа во образованието.

  1. Фалете го вашето дете што е можно почесто

Родител треба да го фали детето и за најмалите достигнувања. Ако се обидеме да ги забележиме сите добри работи кај децата, вклучително и „ситниците“ и да ги охрабриме во секоја прилика, тоа може радикално да го промени нивното однесување. За да ја зајакнете нивната желба за успех и да ја зајакнете нивната самодоверба, дозволете им да „прислушуваат“ и да слушнат кога ќе ги пофалите пред пријателите. Ова ќе има исклучително позитивен ефект врз нив.

  1. Со нивниот пример, тие ги учат децата што е добро

Децата го имитираат она што го гледаат, па затоа родителот мора да биде добар пример.

  1. Љубовта и почитта во семејството се гаранција за менталното здравје на детето

Сè започнува од семејството, детето ги стекнува првите навики таму. Ако порасне во средина исполнета со љубов и хармонија, големи се шансите да прерасне во личност со многу самодоверба. За детето да биде ментално силно, мора да постои хармонија помеѓу родителите.

  1. Подобрување на родителските вештини

Во обид да воспитаат успешни и независни деца, еврејските психолози развија цел систем на образование, со кој секој може да се запознае на специјални курсеви за родители. Подигање на малку генијалност, започнува со обука на родители. На овој начин, ќе му дадете пример на детето дека постојаното учење е клучот за успехот.

  1. Научете ги децата правилно да го користат своето време

Еврејските деца не знаат што е мрзеливост и празен џагор. Часови по виолина, англиски јазик, математика, децата се навикнати уште од мали нозе на фактот дека е нормално да се биде постојано зафатен со работа.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com