25.8 C
Skopje
Thursday, July 7, 2022

МВР испитува дали во грозните средношколски снимки има кривични дела

Најчитани вести

Вандализмот отсликан преку однесувањето на учениците низ видеата кои беа споделени по социјалните мрежи ги прикажува слабостите на образовнит систем кој не успева да превенира долги години.

Дивеењето на учениците е само еден од моментите кој алармира дека во образованието се потребни сериозни системски реформи, вели психологот Ана Попризова, особено во едукацијата на учениците кои се сеприсутни на социјалните мрежи а никој не им кажал дека тоа е кривично дело, од друга страна родителите скоро и да не водат сметка за своите деца, а од трета страна и самите наставници не можат да се справат со вандализмот кој преовладува бидејќи во самото образование не постои едукација на учениците.

За ваквото дивеење на учениците од министерството за образование велат дека го имало и ќе го има, но дека истото треба да се намали. За таа цел од ресорното министерство го повикаа државниот инспекторат и училиштата да поведат постапки за однесување на учениците.

Додека голем дел од психолозите, педагозите и социолозите алармираат на итност за справување со законските пропусти како и поголема ажурност на МВР во делот на расветлување на ваквите случаи, од МВР велат дека Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика постапува по случајот.

И додека се расветлува случајот, експертите со кои комунициравме се на ставот дека изместените морални и етички вредности се само дел од причините поради кои денешните ученици се однесуваат така како општеството им налага, за превенција потребно е заеднички, семејството образованието и институциите да превенираат бидејќи педагошките мерки можат само да ги поттикнат на дополнителен револт, и бараат од институциите да ја сфатат сериозноста од ваквото однесување на идните академски граѓани.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com