3.8 C
Skopje
Saturday, February 4, 2023

Маричиќ: Дигитализацијата на судството набрзо започнува

Најчитани вести

Министерот за правда Бојан Маричиќ денес учествуваше на состанокот на работната група на земјите од Западен Балкан, на кој истакна дека дигитализацијата е во завршна фаза и наскоро ќе се започне со опремување на првите судови низ државата.

Маричиќ се осврна и на важноста и придобивките од дигитализацијата во земјите од Западен Балкан во олеснувањето и подобрувањето на пристапот до правдата за граѓаните од целиот регион.

„Заедничката дигитална стратегија на земјите од Западен Балкан ќе ги забрза напорите за интеграција во ЕУ. Се очекува да донесе побрзи промени во однос на владеењето на правото, да помогне да се создаде функционална пазарна структура во регионот и ја поттикнува модернизацијата на администрацијата и општеството“, рече Маричиќ.

Денешниот состанок на работната група составена од претставници на министерствата за правда од Западен Балкан има за цел продлабочување на регионалната соработка во поврзувањето на регионот, размената на искуства и поддршката процесот на дигитализација, која е од круцијално значење, особено на патот кон евроинтеграциите.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести