23.8 C
Skopje
Saturday, May 21, 2022

Марихуаната може трајно да го оштети мозокот

Најчитани вести

Се сеќавате ли на оние напушени момци кои ги поминуваат деновите во соба или возило завиткани во чад од марихуана, способни само да побараат нов џоинт? Не е ни чудо ако не се сеќавате. Како што се повеќе држави поминуваат низ легализација на марихуаната, стереотипните ефекти на досадниот ум станаа минато и често беа заменети со прифаќање на дрогата како прифатлив начин за дружење, релаксација и подобар сон.

Но, иако општеството можеби го заборави влијанието што тревата може да го има врз мозокот, науката не го стори тоа, пишува CNN. Истражувањата одамна покажаа дека „интоксикацијата“ може да ги наруши когнитивните функции.

Една нова студија, објавена во четвртокот во списанието Addiction, открива дека последиците можат да бидат потрајни од почетната интоксикација, особено кај адолесцентите.

„Проблеми со концентрација, потешкотии со меморијата и учењето…“

„Нашата студија ни овозможи да истакнеме неколку когнитивни области оштетени од употребата на канабис, вклучувајќи проблеми со концентрацијата и потешкотии со меморијата и учењето, што може да има значително влијание врз секојдневниот живот на корисниците“, рече коавторот д-р Александар Думаис, вонреден клинички професор на психијатрија на Универзитетот во Монтреал.

„Употребата на канабис кај младите може да резултира со намалени образовни достигнувања, а кај возрасните до слаби перформанси и опасно возење. Овие последици може да бидат полоши за редовните и тешки корисници“, рече Думаис.

Особено е штетно за младите луѓе, чиј мозок сè уште се развива

Ефектите на марихуаната врз мозокот можат да бидат особено штетни за когнитивниот развој на младите луѓе, чиј мозок сè уште се развива, вели д-р Меган Морено, професор по педијатрија на Факултетот за медицина и јавно здравје на Универзитетот во Висконсин.

„Оваа студија дава силни докази за негативните когнитивни ефекти од консумацијата на канабис и треба да се земе како клучен доказ за да се спречи употребата на канабис кај младите. Покрај тоа, сега знаеме дека мозокот продолжува да се развива до 25-годишна возраст. Родителите треба да бидат свесни дека адолесцентите кои користат канабис се доведуваат во ризик да го оштетат нивниот најважен орган, мозокот“, изјави Морено за Си-Ен-Ен.

Научниците не се сигурни дали мозокот може да се опорави

Неодамна објавената анализа проучувала студии на повеќе од 43.000 луѓе и открила негативно влијание на тетрахидроканабинол или THC, главната психоактивна компонента во канабисот, на повисоко ниво на размислување во мозокот. Овие извршни функции вклучуваат способност за донесување одлуки, меморирање на важни податоци, планирање, организирање и решавање проблеми и контрола на емоциите и однесувањето.

Дали постои начин да се опоравите од овие недостатоци? Научниците не се сигурни. „Истражувањето покажа дека соединението THC е растворливо во масти и може да се складира во телесните масти и на тој начин постепено да се ослободува во крвотокот со месеци“, рече Думаис, додавајќи дека е потребно висококвалитетно истражување за да се утврди долгорочниот ефект од таа изложеност.

Некои студии сугерираат дека негативните ефекти врз мозокот може да се ублажат по прекинот на употребата на тревата, но тоа може да зависи и од количината, зачестеноста и возраста на употребата на марихуана. Возраста на која започнала употребата на марихуаната исто така може да игра улога, доколку припаѓа на клучниот развоен период на младешкиот мозок.

„Младите сè уште се особено чувствителни“

„Досега, најконзистентни промени се забележани во префронталниот кортекс предизвикани од употребата на канабис, главно неговата хронична употреба во младоста. Ваквите промени потенцијално може да доведат до долгорочна когнитивна и извршна дисфункција“, рече Думаис.

Покрај тоа, некои студии покажаа дека раната и честа употреба на канабис во адолесценцијата доведува до послаби когнитивни способности во зрелоста.

„Додека науката се занимава со ова, треба да се разгледаат превентивни и интервентни мерки за едукација на младите луѓе за употребата на канабис и обесхрабрување на хроничната употреба на супстанцијата. Младите луѓе остануваат особено ранливи на ефектите од канабисот“, заклучи Думаис.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com