23.8 C
Skopje
Friday, June 18, 2021

Малески: Македонија нема средновековно минато, геополитиката ја создаде македонската нација

Најчитани вести

Македонија нема средновековно наследство, македонската нација ја создала геополитиката, пишува денеска првиот министер за надворешни работи на независна Македонија, Денко Малески во коментар за бугарската агенција БГНЕС.

Според него, на Балканот има само две земји кои немаат средновековно историско наследство, но се модерни, современи земји: Словенија и Македонија, а во однос на вклучувањето странски посредници во македонско-бугарскиот спор, поранешниот шеф на македонската дипломатија смета дека тоа нема да се случи се додека не бидат загрозени интересите на големите земји.

Малески вели дека нема предавници во политичкиот дијалог во либерално-демократското општество. Може да има само патриоти од обете страни на дебатата, а никој нема право да го нарекува својот противник предавник или петти колумнист само затоа што мисли поинаку.

-Постојат само различни мислења, различни историски наративи, кои треба слободно да се изразат. Ако ова нешто не се случи, тогаш државата е во стагнација или оди наназад затоа што е лишена од својата главна алатка за напредок – критичко размислување. Ако не го сфатиме ова многу брзо, во повторување на овој меѓународен спор, каков што имаме три децении со Грција со земја-членка на ЕУ, нема да стигнеме никаде. Ние мора да научиме да не ставаме барем етикети, да се слушаме и повторно да го цитираме Глигоров: Македонија е сложена формула, пишува Малески во коментарот.

Тој предупредува дека сите сме вознемирени од различното мислење и спасот го бараме од македонските историчари, верувајќи дека постои одредена монолитност за некаков општомакедонски светски историски наратив, но реалноста е сосема поинаква.

-Токму спротивното. некои наши историчари ги наоѓаат почетоците на нашата македонска нација меѓу античките македонци, други во средниот век и други во средината на 19 и првата половина на 20 век. првите, од разбирливи причини, никогаш нема да го прифатат договорот од преспа со грција. вторите никогаш нема да се откажат од самуил и неговото кралство и ќе бидат против договорот за добрососедство и пријателство со бугарија. третите, кои се најблиску до вистината, се малкумина. сакам да кажам дека ако знаеме дека меѓу историчарите, како и во општеството како целина, постои ист недемократски дух и колегата може да се дефинира како предавник, станува сосема јасно колку ни треба либералниот дух на толеранција помеѓу наративите, стои во коментарот на Малески.

Во однос на вклучувањето странски посредници во македонско-бугарскиот спор, поранешниот шеф на македонската дипломатија смета дека тоа нема да се случи се додека не бидат загрозени интересите на големите земји, т.е. НАТО. Малески предупредува дека во тој случај, земјите ќе се консултираат со нивните историчари, кои ќе ги известат не за нашата или бугарската, туку за западната политичка и историска литература, која е најблиску до историските факти.

Во таков разговор, некои работи што ќе ги слушнеме ќе ни се допаднат, други не. Дека македонската нација и јазик постојат и не само што никој не смее да ги негира, туку напротив секој треба да се однесува кон нив со почит. Како сојузници во големата антифашистичка борба за време на Втората светска војна, заедно со остатокот од југословенските народи, имаме трајни и нераскинливи врски. Но, исто така, на Балканот има само две земји кои немаат средновековно историско наследство, но се модерни, современи земји: Словенија и Македонија. Тие исто така ќе ја објаснат пан-бугарската идеја и како геополитиката го забрза создавањето на македонската нација од средината на 19-ти и особено во 1930-тите и 40-тите години на минатиот век, анализира Малески.

Што се однесува до Кирил и Методиј, додава тој, тие прво ќе ни објаснат дека низ цела Европа, писменоста и христијанството се шират од раздвижените градови Венеција, Дубровник или Солун, од економските и културните центри до внатрешноста.

-така, и македонците и бугарите ќе разберат дека светите браќа всушност биле првенствено византиски службеници, а не македонци или бугари. можеби тогаш конечно ќе разбереме од каде доаѓа сличноста меѓу грчката азбука и нашата кирилица и ќе престанеме да се расправаме дали ние или бугарите сме лулка на словенската цивилизација. но, ништо од ова нема да се случи, бидејќи во светот на државите, секој си ги објаснува работите. да си помогнете себе си е основно правило на меѓународната политика, како што покажува искуството со вакцините, пишува малески во коментарот за бгнес и завршува со заклучок дека национализмот сè уште владее на балканот.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести