12.8 C
Skopje
Monday, June 14, 2021

Лушпата на вирусот и шилците пукаат во секунди, ова може да го промени текот на пандемијата! Тим на врвни научници откри – дијагностичка метода која сите ја користат може да го убие коронавирусот!

Најчитани вести

Структурата на коронавирусот е позната слика за сите нас, со неговите густо наелектризирани површински рецептори кои личат на трнлива круна. Рецепторите се врзуваат за здрави клетки и предизвикуваат инвазија на вирусна РНК. Иако геометријата на вирусот и стратегијата на инфекција се генерално разбрани, малку се знае за неговиот физички интегритет.

Една нова студија на експерти од Одделот за машинско инженерство на МИТ сугерира дека коронавирусите може да бидат чувствителни на ултразвучни вибрации, во рамките на фреквенциите што се користат на медицинската дијагностичка слика.

Преку компјутерски симулации, тимот го моделираше механичкиот одговор на вирусот на вибрациите преку серија ултразвучни фреквенции. Откриле дека вибрациите помеѓу 25 и 100 мегахерци ја активираат обвивката и шилата на вирусот и се распрснуваат во сплит милисекунда. Овој ефект беше виден во симулациите на вирусот на воздух и вода.

Резултатите се прелиминарни и се засноваат на ограничени податоци во врска со физичките својства на вирусот. Сепак, истражувачите велат дека нивните откритија се првиот навестување за можен третман на коронавирус на ултразвук, вклучувајќи го и новиот вирус САРС-КоВ-2. Точниот начин на кој може да се примени ултразвукот и колку тој би бил ефикасен во штетноста на вирусот во комплексноста на човечкото тело е едно од главните прашања што научниците ќе треба да ги решат во иднина.

„Докажавме дека при ултразвучно побудување на школката и шилата на коронавирусот тие ќе вибрираат, а амплитудата на овие вибрации ќе биде многу голема, создавајќи соеви што можат да скршат одредени делови на вирусот, предизвикувајќи видливо оштетување на надворешната обвивка и можно невидлива штета на РНК внатре – вели Томас Вирцбицки, професор по применета механика на МИТ.

Тој продолжува да се надева дека нивната работа ќе предизвика дебата за различни дисциплини. Резултатите од истражувањето беа објавени во Journal of Mechanics and Physics of Solids.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести