27.8 C
Skopje
Saturday, July 24, 2021

Лошите антитела го разоруваат организмот во тешките случаи на инфекции со Ковид 19

Најчитани вести

Развојот на антитела кон вирусот САРС-КоВ-2 е голема долгорочна надеж за научниците и здравствената професија да ја прекинат пандемијата на Ковид 19. Сепак, пресвртите во имунолошкиот систем се исто така главните виновници за тешките случаи на Ковид 19, велат научниците од универзитетот Јејл во списанието „Nature“, наведувајќи дека колку повеќе лоши автоантитела откриле, толку е поголема сериозноста на болеста кај пациентите.

Лошите антитела се мешаат во протеините на имунолошкиот систем

Овие автоантитела, или лоши антитела, имаат за цел и реагираат со ткивата или органите на една личност слични на оние што предизвикуваат автоимуни болести како што се лупус или ревматоиден артритис. Во случаи на Kовид 19 тие можат да нападнат здраво ткиво во мозокот, крвните садови, тромбоцитите, црниот дроб и гастроинтестиналниот тракт. Колку повеќе автоантитела откриле, толку е поголема тежината на болеста кај пациентите, објавија истражувачите. И лошите антитела парадоксално, исто така, таргетираат и се мешаат во многу протеини на имунолошкиот систем кои се дизајнирани да се бранат од инфекции, откри една нова студија.

„Тоа е меч со две острици. Антителата се клучни во одбраната од инфекција, но некои пациенти со Ковид 19 исто така развиваат антитела кои ги оштетуваат сопствените клетки и ткива. Јасно е дека во многу случаи, присуството на коронавирус го стимулира производството на штетни антитела. Но, исто така е веројатно дека некои пациенти со Ковид 19 имале веќе постоечки автоантитела што ги прави поподложни на инфекции“, објасни Арон Ринг, асистент професор по имунобиологија на Универзитетот Јејл и еден од водечките истражувачи.

Лесните инфекции се поврзани и со производство на лоши антитела

Постоењето на овие долготрајни лоши антитела, исто така, може да објасни зошто некои луѓе заразени со инфекција со Ковид 19 може подоцна да развијат трајни медицински симптоми, т.н. long covid, велат истражувачите.

„Нашите откритија ја зајакнуваат важноста на вакцинацијата. Фактот дека дури и лесните инфекции се поврзани со производство на лоши антитела, го потенцира потенцијалот за долгорочни здравствени последици од инфекцијата со Ковид 19“, додаде Акико Ивасаки, професор по имунобиологија на Универзитетот Јејл.

Во студија во која соработувале научници и лекари, тие испитувале примероци на крв од 194 пациенти заразени со вирус, со различен степен на сериозност на болеста, за да откријат присуство на лоши антитела. Особено, тие користеа нова технологија развиена од лабораторијата на имунологот Арон Ринг, наречена Брзо вонќелиско профилирање на антигени (REAP) за да ги идентификуваат интеракциите на автоантителата со скоро 3.000 човечки протеини. Откриено е дека откритијата доведуваат до стратегии за лекување или спречување на штетните ефекти на автоантитела кај пациенти со Ковид 19. Покрај тоа, новата РЕАП технологија може да се користи за да се утврдат важни одговори на антитела на многу други состојби предизвикани од инфекција со ковид 19.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести