8.8 C
Skopje
Saturday, December 10, 2022

„Ле Монд“: Франција, Холандија и Германија со црвено светло за Скопје и Тирана

Најчитани вести

Францускиот весник „Ле Монд“ пишува дека Франција, Германија и Холандија се трите земји што го блокирале почетокот на преговорите за членство во ЕУ за Албанија и Северна Македонија за време на министерскиот состанок во Луксембург.

Како што пишува весникот, Франција, Германија и Холандија во Луксембург не се согласиле за решение кое за нив би било премногу симболично доколку се одобреле преговори за пристапување за двете балкански земји.

„Ова прашање бара едногласност на сите 28 членки на Унијата“, појаснува францускиот весник.

Според „Ле Монд“, прашањето за проширување на ЕУ останува предмет на поделба меѓу земјите членки и тие повторно ќе разговараат за можна одлука во октомври.

„Фактот дека германскиот Бундестаг уште не одлучил по препораката на Европската комисија за преговори со Скопје и Тирана е добар изговор за колебливите земји членки да не донесат одлука“, додава францускиот весник.

Како што се наведува, холандскиот парламент ја отфрлил идејата за каква било одлука за Албанија во 2019 година.

Кога станува збор за Франција, нејзината позиција е дека нема да има проширувања без претходна подлабока интеграција внатре во ЕУ-блокот.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести