23.8 C
Skopje
Saturday, June 25, 2022

ЛЕКОТ ЗА РАК KOJ НАВИСТИНА УСПЕА Ќе добиеме ли наскоро ново медицинско чудо?

Најчитани вести

Сто отсто од пациентите кои имале рак на ректумот биле излечени во нов експеримент на компанијата GlaxoSmithKline. Лекот наводно чини околу 11.000 долари по доза и се администрирал на секој пациент на секои три недели во период од шест месеци, јавува РТ. Наодите беа објавени од истражувачите во New England Journal of Medicine на 5-ти јуни и станаа сензација во светот на медицината.

– Верувам дека ова е прв пат да се случи ова во историјата на ракот – вели д-р Луис А. Дијаз Џуниор од Центарот за рак Меморијал Слоан Кетеринг, еден од авторите на трудот.

Сите пациенти имале локално напреднат ректален карцином, што значи дека туморите се прошириле во ректумот, а понекогаш и на лимфните јазли, но не и на другите органи, како и ретка генетска мутација наречена „недостаток на поправка на несовпаѓање“.

Како што е објаснето од медицинскиот соработник на CBS News, д-р Дејвид Агус, лекот делува така што ги изложува канцерогените клетки за да може имунолошкиот систем да ги идентификува и уништи.

Овој нов третман е еден вид на имунотерапија, третман кој го блокира сигналот „не ме јаде“ на клетките на ракот што му овозможува на имунолошкиот систем да ги елиминира – рече тој.

Пациентите од испитувањето продолжиле да не покажуваат знаци на рак дури и по шест или повеќе месеци следење, што значи дека повеќе не им требаат стандардни третмани за рак, како што се операција, зрачење или хемотерапија. Ракот, наводно, не се вратил кај ниту еден од пациентите, кои сега биле без рак во опсег од шест до 25 месеци по завршувањето на испитувањето.

Исто така, вреди да се напомене дека ниту еден од пациентите не претрпел сериозни несакани ефекти од лекот, за разлика од она што би можело да се случи ако биле подложени на операција, зрачење или хемотерапија, кои имаат трајни ефекти врз плодноста, сексуалното здравје и функцијата на цревата и мочниот меур.

Охрабрени од успехот на испитувањето, истражувачите сега се согласуваат дека тестирањето мора да се повтори во многу поголема студија, истакнувајќи дека малата студија се фокусирала само на пациенти кои имале редок генетски потпис во нивните тумори. Но, тие исто така повторија дека стапката на ремисија од 100 отсто кај пациентите е многу ветувачки ран знак.

Следното испитување се очекува да опфати околу 30 пациенти, што треба да даде подобра слика за тоа колку е навистина безбеден и ефикасен новиот лек.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com