21.8 C
Skopje
Friday, July 30, 2021

Лекови против холестерол би можеле да служат во борба против корона

Најчитани вести

Статините, односно лекови за отстранување на маснотии би можеле да служат во третманот поради коронавирус, бидејќи имаат силен антиинфламаторен, антикоагулантен и антивирусен ефект

Стотици милиони луѓе во светот користат статини, лекови кои ги намалуваат нивоата на холестерол во крвта и го спречуваат ризикот од развој на срцеви заболувања. Новата американска студија покажа дека статините , ја намалуваат смртноста од ковид-19.

Со својата основна цел, статините, исто така, имаат силен антиинфламаторен, антикоагулантен и антивирусен ефект, а сето ова може да придонесе за намалување на компликациите поврзани со тешката клиничка слика на Ковид. Затоа не е изненадувачки што групата американски научници, вклучувајќи ги и кардиолозите кои се грижеа за пациентите од Ковид, истражуваа каков ефект на статин е на таа болест. Тие го споредиле исходот од третманот на 1296 пациенти кои биле хоспитализирани поради Ковид. Половина од нив редовно користат статини пред инфекцијата, а половина не. Откако пациентите се поврзани така што демографските разлики и други фактори на ризик беа исклучени, употребата на статин беше меѓу испитаниците со намалена смртност за 50 отсто месечно од хоспитализација.

Во американската студија, таа е основана и дека пациентите кои користат статини се опоравуваат побрзо од Ковид. Научниците сметаат дека ова би можело да биде затоа што статините, освен што го намалуваат воспалението и ризиците од појавата на згрутчување, елиминираат и холестеролот за надворешни фази. Рецепторите го врзуваат САРС-COV-2, вирусот што предизвикува Ковид, токму во делот на клеточната мембрана во која се депонира холестеролот. Ако не постои, вирусот не може да навлезе во станицата, покажаа резултатите од студијата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести