27.8 C
Skopje
Saturday, July 24, 2021

Лекарите ги коментираа митовите на социјалните мрежи за вакцината против ковид

Најчитани вести

Со сите митови споделени од групи на социјалните мрежи, оној дека вакцината ќе предизвика неплодност, секако е неточен.

Иако не е новa појава, митовите за ковид-19 се чини дека се шират најбрзо. Овие се најчестите кои постојано се повторуваат, а експертите ги разбиваат за вас.

МИТ: Вакцината е направена премногу брзо за да се тврди дека е безбедна

Често се слушаат коментари од типот дека лицето кое се вакцинирало станува експеримент. Но, според епидемиологот д-р Василеиос Маргаритис, ова е далеку од вистината, па тој објаснува дека е вистина дека вакцината е откриена за кратко време и дека тоа е голем успех на науката. Тој објасни дека технологијата што стои зад овие вакцини постои веќе подолго време, така што оваа вакцина е развиена само заради минатите напори на науката.

 „Сите лабораториски и клинички истражувања беа направени според најстрогите правила без да се загрози безбедноста“, додаде тој. И сега се прават постојани проверки на процесот на вакцинација за да се осигури безбедноста на луѓето.

МИТ: Вакцината предизвикува неплодност

Според епидемиологот и експерт за јавно здравје, д-р Елизабет Беатриз, се смета дека информациите за вакцината, како што е неплодноста, се сосема погрешни за почеток. Таа додаде дека неколку жени кои биле вклучени во тестирање на ефектот на вакцината по приемот, забремениле на краток рок.

МИТ: Многу луѓе починале од вакцината

Маргаритис објасни дека ова е популарен мит само од една причина, а тоа е дека секој може да пријави проблеми со вакцина и дека податоците се анализираат, но не мора да значи дека вакцината ги предизвикува тие проблеми. Без научен контекст и разбирање на потеклото, информациите лесно се толкуваат погрешно. Таа додаде дека во ситуација кога толку многу луѓе се вакцинирани, некои веројатно ќе умрат, но тоа не мора да биде директно поврзано со вакцината.

Она што е сигурно е дека голем број луѓе ширум светот ги загубија своите животи поради самата болест, па затоа и самата инфекција е многу поопасна.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести