10.6 C
Skopje
Saturday, October 16, 2021

ЛАГА Е ДЕКА СЕ ПОВРЗАНИ: Се што треба да знаете за вакцината, неплодноста и спонтаниот абортус

Најчитани вести

Лекарите се крајно претпазливи во однос на она што го препорачуваат за време на бременоста, па затоа првичниот совет беше да се избегне вакцинирањето.

Но, сега, станаа достапни толку многу податоци, што овој совет се смени и вакцината сега активно се охрабрува, бидејќи самото добивање на ковид може да ја доведе бременоста во ризик.

Ги разгледавме некои од поупорните тврдења – и зошто тие се погрешни, пренесува BBC.

Една студија покажува дека вакцината се акумулира во јајниците – Неточно

Оваа теорија доаѓа од погрешно читање на студијата поднесена до јапонскиот регулатор.

Студијата вклучува давање на стаорци на многу поголема доза вакцина од онаа што им се дава на луѓето (1.333 пати повисока).

Само 0,1% од вкупната доза завршила во јајниците на животните, 48 часа по инјектирањето.

Многу повеќе – 53% по еден час и 25% по 48 часа – се пронајдени на местото на инјектирање (кај луѓе, обично раката). Следното највообичаено место беше црниот дроб (16% по 48 часа), што помага за ослободување од отпадните материи од крвта.

Вакцината се испорачува со помош на балон од масти што содржи генетски материјал на вирусот, што го поттикнува имунолошкиот систем на телото.

И оние кои го промовираат ова тврдење избрале бројка што всушност се однесува на концентрацијата на масти што се наоѓа во јајниците.

Нивото на масти во јајниците се зголемило за 48 часа по вакцинирањето, бидејќи содржината на вакцината се поместува од местото на инјектирање низ телото.

Но, најважно, нема докази дека сè уште содржи генетски материјал на вирусот.

Постовите исто така, тврдеа дека студијата „испливала“, иако всушност била јавно достапна на Интернет.

Податоците од мониторингот покажуваат дека вакцините предизвикуваат спонтани абортуси – Неточно

Некои постови ги потенцираа спонтаните абортуси пријавени во мониторинг шемите на вакцините, меѓуостанатите и Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) во Велика Британија и Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) во САД.

Секој може да пријави симптоми или здравствени состојби што ги доживува по вакцинирањето. Нема секој да избере да пријави, така што ова е база на податоци што сами ја избирате.

Навистина имало спонтани абортуси во овие бази на податоци – тие за жал се вообичаени настани – но тоа не значи дека ги предизвикала вакцината.

Една студија открила податоци што покажуваат дека стапката на спонтани абортуси кај вакцинираните луѓе била во согласност со стапката што се очекувала кај општата популација – 12,5%.

Д -р Викторија Меил, репродуктивен имунолог на Империјал колеџ во Лондон, вели дека овие системи за известување се многу добри за да се забележат несакани ефекти од вакцината, кои обично се ретки кај општата популација – така во некои ретки случаи е поврзан специфичен тип на згрутчување на крвта со вакцината АстраЗенека.

Ако одеднаш почнете да забележувате невообичаени симптоми кај вакцинираните луѓе, тоа го крева црвеното знаме.
Тие не се толку добри во следењето на несаканите ефекти кои се вообичаени кај населението – како што се промените во менструацијата, спонтаните абортуси и проблемите со срцето. Гледајќи ги во податоците, не мора да се подигне ова црвено знаме, бидејќи во секој случај би очекувале да ги видите, со вакцини или без.

Само ако почнеме да добиваме многу повеќе спонтани абортуси отколку што се очекува кај невакцинирани луѓе, овие податоци ќе покренат истрага – а тоа не беше случај.

Некои луѓе, исто така, споделија графикони што покажуваат голем пораст на вкупниот број луѓе што ги пријавуваат своите искуства во овие шеми во споредба со претходните години, за други вакцини и лекови.

Ова се користеше за да се имплицира дека вакцината против ковид е помалку безбедна. Но, подемот не ни го кажува тоа, она што го покажува е дека невиден дел од населението се вакцинира.

Вакцините може да ја нападнат плацентата – Нема докази

Широко споделена петиција од Мајкл Јејдон, научен истражувач кој даде други погрешни изјави за „Ковид“, тврди дека протеинот на коронавирусот што се наоѓа во вакцините „Фајзер“ и „Модерна“ е сличен на протеинот наречен синцитин-1, вклучен во формирањето на плацентата.

Тој шпекулираше дека ова може да предизвика антитела против вирусот да нападнат и бременост во развој.

Некои експерти веруваат дека ова е потеклото на целото верување дека вакцините против Ковид може да наштетат на плодноста.

Всушност, синцитин -1 и протеинот на коронавирусот се слични како и двата случајни протеини – ако телото е толку лесно збунето, би ризикувало да ги нападне сопствените органи секој пат кога ќе фати инфекција и ќе развие антитела.

Но, сега се собрани докази кои помагаат да се побие неговата теорија.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com