27.8 C
Skopje
Friday, July 30, 2021

Кој ја плаќа сметката на првиот состанок? Дали има непишано правило за тоа?

Најчитани вести

Некои дами сметаат дека тоа сепак не е нивна обврска.

Порано беше едноставно – се знаеше дека мажот го плаќа пијалокот или вечерата на состанокот. Еманципацијата промени сè, па многу парови со трепет го дочекуваат крајот на состанокот, прашувајќи се кој треба да го плати еснафот овој пат. Ова е особено изразено кај нас, каде што повеќето луѓе сè уште со презир гледаат на западната навика да ја делат сметката на половина.

Ако е прв состанок, ситуацијата е јасна – тој што прв се јавил плаќа. Дури и ако жената ја иницирала средбата, извадете го паричникот и покажете подготвеност да ја регулирате сметката. И на следните неколку состаноци се очекува човекот да плати. Од учтивост, девојките ќе стават рака во торбата и ќе се преправаат дека бараат паричник, но не дозволувајте тоа да ве измами. Дури не расправајте за исплатата, ќе оставите најдобар впечаток ако го регулирате еснафот додека таа е во тоалетот. Ако не сте во најдобра финансиска позиција, првично изберете места што нема да бидат голем удар за вашиот буџет.

Како што се развива врската, правилото е двете страни да учествуваат во плаќањето. Ако девојчето никогаш не понуди да ја плати сметката, запрашајте се зошто е со вас.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести