28.8 C
Skopje
Thursday, August 11, 2022

Корона вирусот може да предизвика човечкото тело да создаде „лоши“ антитела кои ги напаѓаат сите ткива!

Најчитани вести

Автоимунитетот може да биде вистинскиот виновник за смртоносното уништување што продолжува дури и откако телото ќе се исчисти од корона вирусот

Повеќе од една година по појавата на ковид-19, сè уште има мистерии кога станува збор за оваа болест. Одговорите на прашањата се непознати: Зошто некои луѓе сериозно се разболуваат? Зошто оштетувањето на белите дробови понекогаш се влошува иако се чини дека телото е исчистено од вирусот САРС-КоВ-2? Што стои зад продолжената болест, која трае со месеци, кај луѓе со долг ковид? Научниците тврдат дека се поголем број на студии покажуваат дека некои од овие прашања може да се објаснат со фактот дека имунолошкиот систем се свртува против телото или со феномен познат како автоимунитет.

“Лошите” антитела предизвикуваат долгорочно оштетување

На почетокот на пандемијата, истражувачите откриле дека некои луѓе имале премногу активен имунолошки одговор на инфекција со ковид 19. Сигналните протеини на имунолошкиот систем, наречени цитокини, можат да се искачат на опасно ниво, што доведува до „бури со цитокини“ и оштетување на сопствените клетки на организмот.

Клиничките испитувања сега покажаа дека некои лекови, кои во голема мера ја потиснуваат имунолошката активност, се чини дека ја намалуваат стапката на смртност кај критично болни пациенти доколку се применат во вистинско време. Но, научниците кои студираат на ковид 19 сè повеќе ја нагласуваат улогата на автоантитела – „лоши“ антитела кои ја напаѓаат имунолошката одбрана на организмот или специфичните протеини во органите како што е срцето. За разлика од цитокинските бури, кои имаат тенденција да предизвикаат системски краткорочни проблеми, имунолозите веруваат дека автоантителата резултираат во насочена, долгорочна штета.

Автоантителата прават хаос по телото за време на инфекцијата

Истражувачите исто така имаат докази дека автоантителата играат значајна улога во многу заразни болести. Постојат неколку теории кои објаснуваат како може да се појави автоимунитет од ковид -19 до други инфекции. Некои луѓе можат да бидат склони кон создавање на автоантитела кои се способни да направат хаос по телото за време на инфекцијата. Од друга страна, инфекциите дури можат да предизвикаат производство на автоантитела. Ако истражувачите воспостават врска, тие исто така би можеле да најдат начини да ги третираат и ефектите на ковид-19 и други вирусни болести.

Автоантителата откриле дека го ослабуваат имунитетот

Кон крајот на септември 2020 година, група предводена од д-р Џеан Лоран Казанова од Универзитетот Рокфелер во Њујорк соопшти дека повеќе од 10 проценти од 987 лица со тежок ковид-19 имаат антитела кои напаѓаат и го блокираат дејството на молекулите на интерферон тип 1, кои обично помагаат во зајакнување на имунолошкиот одговор против странски патогени. Истражувачите велат дека тоа била неверојатна пропорција, бидејќи видовите антитела кај луѓето обично се многу различни и никој во контролната група за истражувањето ги немал овие антитела. Тие, исто така, забележале антитела кај луѓето пред инфекцијата со ковид 19, па д-р Казанова верува дека некои луѓе може да бидат генетски предиспонирани да ги произведуваат. Интересно е што автоантителата биле почести кај мажите отколку кај жените, што е можен фактор за ковид-19 потешко да се погоди кај мажите.

SARS-CoV-2 предизвикува телото да произведува автоантитела кои ги напаѓаат сопствените ткива

Друг истражувачки тим испитал 194 пациенти и здравствени работници кои имале различна тежина на ковид-19. Нивната студија открила поголема потенција на автоантитела против имунолошкиот систем кај заразени лица отколку кај неинфицирани лица. Откриле автоантитела кои напаѓале Б клетки, како и некои што напаѓале интерферон. Оваа студија исто така покажува дека SARS-CoV-2 може да предизвика телото да произведува автоантитела кои ги напаѓаат сопствените ткива. Некои заразени лица имале автоантитела против протеините во крвните садови, срцето и мозокот. Ова беше особено интригирачко бидејќи многу од симптомите забележани во пандемијата беа поврзани со овие органи. Сепак, нејасно е дали инфекцијата со ковид-19 предизвикало телото да започне да ги прави овие автоантитела или дали заразените веќе ги имале.

Автоантителата откриле дека дополнително се комплицира ковид-19

Имунолозите од Слободниот универзитет во Брисел откриле и автоантитела против молекулите наречени фосфолипиди. Најголемото вакво истражување, објавено во ноември 2020 година, открива дека 52 проценти од 172 лица хоспитализирани со ковид-19 ги ​​имале овие автоантитела. Ова е факт што навистина загрижува, научниците не го кријат тоа, бидејќи е познато дека некои фосфолипиди имаат улога во контролирање на коагулацијата на крвта, што во случај на ковид-19 создава сериозни проблеми.

Пациентите фрустрирани од долго боледување, лекарите им даваат психички препораки

Научниците се многу заинтересирани да разберат дали автоимунитетот е исто така поврзан со долгиот ковид. Покрај тоа што не знаат дали овие автоантитела придонесуваат за долгиот ковид, тие се прашуваат, дали е тоа вистина, колку ќе трае состојбата, дали и колку телото ќе продолжи да ги произведува тие антитела. За нив е јасно, како што истакнуваат, дека одговорот на овие прашања е сложен потфат, бидејќи луѓето природно произведуваат многу различни видови антитела, вклучително и автоантитела. Тие се надеваат дека истражувањето за вирусот и автоимунитетот на крајот ќе ги добие потребните одговори за лицата со поствирален автоимунитет, во кои би можеле да бидат вклучени и оние со кавид-19. Овие пациенти се фрустрирани, нагласуваат истражувачите, а нивните лекари не им веруваат и затоа добиваат психички препораки!

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com