19.8 C
Skopje
Thursday, June 17, 2021

Конечно најде лек за ќелавост: Проблемот со опаѓање на косата кај мажите веќе не е нерешлив

Најчитани вести

Губење на косата, што главно е предизвикано од наследни фактори, повеќе нема да претставува проблем благодарение на научниот напредок.

Причините за опаѓање на косата се повеќекратни, а една од најчестите е андрогената алопеција. Исто така позната како ќелавост кај мажите, андрогената алопеција е честа форма на опаѓање на косата што обично се јавува во семејства. Истражувањето за ефективни решенија против оваа форма на опаѓање на косата не е обемно, но една неодамнешна студија дава важен придонес во литературата.

Според истражувањето објавено во списанието Hindavy, инекциите на ботулински токсин тип А можат да лекуваат андрогена алопеција.

Ботулински токсин тип А (БТА) е протеинска супстанција произведена од бактеријата Клостридиум ботулин.
Ова е невротоксин, што значи дека се меша во работата на нервите.

БТА обично се користи за лекување на главоболки од мигрена, па затоа најде нова апликација при опаѓање на косата. За време на студијата, 63 квалификувани пациенти со андрогена алопеција беа вклучени во оваа студија и беа третирани со БТА инјекција во комбинација со орален финастерид.

Инјектирале БТА во скалпот, а пациентите примале БТА по секои три месеци, вкупно 4 пати. Бројот на косата, фотографиите на главата, оценките и самооценувањето беа параметрите вклучени во студијата.

Што откриле истражувачите?
Количината на коса во двете групи во сите временски периоди беше значително поголема во споредба со онаа пред третманот. Мажите со андрогена алопеција кои биле подложени на четири фази на третман со БТА-финастерид имале подобри резултати кога станува збор за враќање на изгубената коса во споредба со оние кои примале само БТА.

Како заклучок, истражувачите рекоа дека БТА е „безбедна и ефикасна“ терапевтска стратегија за лекување на андрогена алопеција без штетни ефекти.

Тие исто така признаа дека БТА во комбинација со финастерид покажа супериорен терапевтски ефект отколку само БТА.

Други испробани третмани
Ако опаѓањето на косата ви создава проблеми, постојат третмани што можете да ги испробате. Сепак, имајте на ум дека ниеден третман не е ефикасен 100 проценти.

Покрај финастерид, миноксидил обично се препишува за лекување на ќелавост кај мажите.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести