„Рекет“: Шах-мат, како по книга!

САШО ОРДАНОВСКИ Уште во раните најави на скандалот „Рекет“ беше јасно – за оние кои сакаа тоа да го...

Македонска пареидолија

Давче Насевски Вообичаено е децата да препознаваат форми на лица и животни во облаците. И не само децата. Постои...

Ќе му пресуди ли ДУИ на СДСМ?

Македонија секако на овие избори ќе излезе како членка на НАТО и со симболички напредната агенда кон ЕУ, па кој ...

Владимир Милчин: MOJOT OДГОВОР ДО БРАНИТЕЛИТЕ

Ако погледнат внимателно, ќе видат дека на фотките од 2018 година се гледаат и стеблата од левата страна. Да знаев...

Патологијата на бугарскиот македонизам (2)

Ефтим Клетников За бугарскиот фалсификат во врска со јазикот на Солунските Браќа пишува со маестрална научна анализа Лидија Славеска...

Како треба да се менуваат даноците?

Зоран Јовановски Примената на прогресивниот данок замрзна, а дебатата се вжешти. Но, ова не е текст за предностите и...

Изборна сапунијада

АРСИМ ЗЕКОЛИЗапрепастувачки брзо постигнатата согласност за предвремени избори наведува на заклучок- сите три партии посакуваат да купат повеќе време за да разберат...

Република во пламен

пишува: САШО ОРДАНОСКИ Не сум сигурен кој би бил логичниот одговор на прашањето како, после десетици запалени автомобили само...

Треба многу труд за мало поместување напред

Денко Малески По француското вето, важно е да не ги повториме грешките од грчкото вето. Тогаш, имено, на македонските...

Гусларот на говорот на омраза ММ – Зини земјо!

НАНО РУЖИН Живееме во епохата на социјалните мрежи и интернетот, кога новите механизми на комуникација му овозможуваат на секого...

Единствена константа во политиките на Заев се неговите чести промени на...

Бранко Геровски Некако, веќе се навикнавме на честите промени на ставовите на другарот Зоран Заев. Во принцип, јас за...

Ќе се удави ли Северна Македонија во скопската магла?!

Загадувањето на Скопје, Куманово, Тетово, Битола ни стана секојдневие. Жителите се жалат. И со право. Не што немаат чист воздух туку и...

Одбројување до бурата

Предвремените парламентарни избори, закажани на 12ти април означуваат целосен застој во државните процеси и вниманието од јавноста ќе биде насочено кон изборот...

Обновата почна со знамињата од Вергина

ЕРОЛ РИЗАОВ Работилниците за знамиња деновиве работеа во три смени со примамлива експресна нарачка. Се шиеја нови знамиња со...

Извини Европо, на пауза сме

Ова е моја последна колумна која се занимава со Европската Унија и македонскиот посакуван пат кон неа. Ним им треба и време...

Другата страна на паричката

Јасминка Павловска Парадоксално, но во Македонија се покажа како успешен политички трик, неуспехот на домашен или на меѓународен...

Татин математичар (2)

Џабир ДЕРАЛА Татиниот математичар не престана да бара предвремени избори од моментот кога Груевски го седна, привремено, на...

Македонија ќе биде членка на ЕУ и НАТО

ЕРОЛ РИЗАОВ Доцниме многу, ептен многу, главно по наша вина, ама ќе стасаме до целта. Македонија ќе биде членка...

Револуција што тече

Еден од најголемите анархистички теоретичари, Михаил Бакунин, во своето дело „Револуционерен катехизам“ (1866 г.), дефинирајќи го моралниот лик на револуционерот, ќе напише:

Мистификацијата на датумот

ЗДРАВКО САВЕСКИ Датумот. Датумот. ДАТУМОТ! Во исчекување сме дали ќе го добиеме тој светол, па и свет Датум кој...