21.8 C
Skopje
Monday, August 2, 2021

Кои се најчестите несакани ефекти на вакцинацијата против Ковид-19?

Најчитани вести

Покрај претходните превентивни мерки кои вклучуваат физичко растојание, носење заштитни маски и миење на рацете, вакцината за Ковид-19 помага и во борбата против пандемијата на коронавирусите. Ефективноста на вакцините кои се моментално достапни се движи помеѓу 70% и 95%.

Вакцината Pfizer е ефикасна 95%, Модернино е ефикасна 94%, вакцината AstraZeneca / Oxford обезбедува околу 70% заштита веќе три недели по администрацијата, а вакцината Johnson & Johnson е 66% ефикасна.

Овие вакцини исто така го намалуваат ризикот од инфекција со коронавирус, а исто така го намалуваат ризикот од развој на потешка форма на болест кај луѓе кои се заразуваат со коронавирус.

Најчести несакани ефекти

Во големи клинички испитувања, повеќето несакани ефекти биле лесни и обично траеле само неколку дена. Треба да се напомене дека несаканите ефекти не мора да бидат лош знак, но дека ова може да покаже дека телото гради заштита од вирусот.

Најчестите несакани ефекти од четирите вакцини се:

болка на местото на инјектирање,
болни, отечени лимфни јазли во раката каде што е дадена вакцината,
замор,
главоболка,
болки во мускулите или зглобовите,
гадење и повраќање,
треска или температура.

Некои луѓе може да доживеат анафилакса, алергиска реакција што обично се јавува кај луѓе за кои се знаеше дека имале сериозни реакции на вакцината во минатото. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) проценуваат дека анафилакса може да се појави во 11 случаи на милион дози кај луѓе кои примаат вакцина Пфајзер. Знаци на анафилакса вклучуваат отежнато дишење, оток на лицето и грлото, осип и низок крвен притисок. Обично се јавува наскоро по вакцинирањето, така што вакцинираните лица се набљудуваат на 15 минути по вакцинирањето.

Во некои случаи, имало фатален исход, но потребна е детална истрага за да се утврди дали смртта е поврзана со вакцината или нешто друго.

Несаканите ефекти од вакцините не се причина да се избегне вакцинирање, според здравството на Харвард. Ковид-19 е непредвидлива болест, а информациите за вакцините покажуваат дека се безбедни и ефикасни. После вакцинацијата може да се појават лесни несакани ефекти, кои обично траат кратко, а алергиските реакции се ретки.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести