20.8 C
Skopje
Friday, June 18, 2021

Кинеската војска забрани пристап за автомобилите на Tesla

Најчитани вести

Автомобилите на Tesla нема да можат слободно да патуваат во одредени зони

Овие зони се однесуваат на воени области, кои вклучуваат не само воени сектори, како полигони за обука и касарни, туку и стамбени објекти населени со воен персонал. Причината е очекувана, а тоа е безбедноста.

Имено, кинеската војска е загрижена дека системот за надзор во автомобилите на Tesla, кој вклучува низа камери и прецизно позиционирање во вселената, може да биде злоупотребен. Се претпоставува дека производителот собира чувствителни податоци и не е познато со кого ги споделува.

Армијата затоа оваа недела го извести својот воен персонал дека сите сопственици на Tesla мора да ги паркираат своите автомобили надвор од населбите. Bloomber известува дека на кинеските социјални мрежи веќе кружат снимки од кинески воени објекти, додека Wall Street Journal дознава дека поради причини за национална безбедност, на вработените во одредени државни компании им е забрането да ги користат автомобилите на Tesla.

Model 3 и Model Y на Tesla доаѓаат со низа камери за снимање на околината кои заедно со сензорите овозможуваат работа на системите за асистенција. Од неодамна, тие имаат и внатрешна камера поставена во централниот ретровизор која, наводно, сè уште не е функционална. Кинеските власти, сепак, веруваат дека се вклучува „по потреба“.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести