4.8 C
Skopje
Tuesday, January 31, 2023

„Картографија на огнот” прва македонска антологија објавена во Колумбија

Најчитани вести

Во Богота, Колумбија деновиве излезе од печат антологија на 14 македонски поети објавени кај издавачите Ладронес дел Тиемпо и Уни Едисионес со наслов „Картографија на огнот”, а во избор и предговор на академик Катица Ќулавкова, во соработка со Наташа Сарџоска.

Изданието денеска во Кафе Музео Ибањез во Богота ќе го промовираат авторите Глорија Бернел, Стефан Шоме и Пабло Ункос.

Автор на корицата на првата македонска антологија објавена во Колумбија е Стефан Шоме, а во неа се застапени поетите Катица Ќулавкова, Санде Стојчевски, Ристо Лазаров, Лилјана Дирјан, Славе Ѓорго Димоски, Зоран Анчевски, Владимир Мартиновски, Игор Исаковски, Никола Маџиров, Николина Андова Шопова, Наташа Сарџоска, Јулијана Величковска, Митко Гогов и Ѓоко Здравески.

Песните ги преведоа Игор Поповски, Бојрана Мојсовска, Марко Видал Гонзалес, Елса Бареда Руиз, Јоланда Кастањо, Огнена Никуљски, Хусто Хорхе Падрон, Клеопатра Филипова, Сања Михајловиќ Костадиновска, Перица Јовчевски, Олга Петан, Ирена Синџироска, Адалберто Гарсија Лопез, Марија Петровска, Тамара Масковиќ и Наташа Сарџоска.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести