23.8 C
Skopje
Friday, June 18, 2021

Канадски експерти со препорака, луѓето под 55 години да не се вакцинираат од „Астразенека“

Најчитани вести

Канадскиот национален советодавен одбор за имунизација, кој го надгледува спроведувањето на кампањата за вакцинација против коронавирус, препорача вакцината од „Астразенека“ да се прекине и да не се дава на лица помлади од 55 години и побара нова анализа на ризикот од оваа вакцина заснован врз возраста и полот.

Овој потег доаѓа како резултат на извештаите од Европа за ретки, но сериозни случаи на згрутчување на крвта, крварење и во некои случаи смртни случаи по вакцинирањето, особено кај помладите жени.

Не се пријавени такви случаи во Канада а се користени приближно 307.000 дози од вакцината на „Астразенека“.

„Од она што го знаеме, е дека постои значителна неизвесност во однос на придобивките од користењето на вакцината од „Астразенека“ против коронавирус кај луѓе под 55-годишна возраст“, ​​се вели во писмената препорака на НАЦИ.

Постарите лица се изложени на поголем ризик од хоспитализација и смрт поврзана со болеста од Ковид-19, а компликациите се чини дека се поретки во оваа возрасна група, така што на нив може да им се понуди вакцината но претходно ако добро се информирани и со нивна согласност, велат независните експерти на НАЦИ.

Водени од овие препораки, одборот на водечки здравствени службеници, кој вклучува регионални и федерални претставници, соопшти дека ќе престане да ја користи вакцината на „Астразенека“ за лица под 55 години.

Комитетот додаде дека за одлуката се воделе од фактот дека Канада има и на располагање вакцини од други производители, а повеќето администрирани дози доаѓаат од „Фајзер“ и „Модерна“.

Околу 11,8 проценти од Канаѓаните примиле барем една доза од вакцината.

Канадскиот национален советодавен одбор за имунизација, кој го надгледува спроведувањето на кампањата за вакцинација против коронавирус, препорача вакцината од „Астразенека“ да се прекине и да не се дава на лица помлади од 55 години и побара нова анализа на ризикот од оваа вакцина заснован врз возраста и полот.

Овој потег доаѓа како резултат на извештаите од Европа за ретки, но сериозни случаи на згрутчување на крвта, крварење и во некои случаи смртни случаи по вакцинирањето, особено кај помладите жени.

Не се пријавени такви случаи во Канада а се користени приближно 307.000 дози од вакцината на „Астразенека“.

„Од она што го знаеме, е дека постои значителна неизвесност во однос на придобивките од користењето на вакцината од „Астразенека“ против коронавирус кај луѓе под 55-годишна возраст“, ​​се вели во писмената препорака на НАЦИ.

Постарите лица се изложени на поголем ризик од хоспитализација и смрт поврзана со болеста од Ковид-19, а компликациите се чини дека се поретки во оваа возрасна група, така што на нив може да им се понуди вакцината но претходно ако добро се информирани и со нивна согласност, велат независните експерти на НАЦИ.

Водени од овие препораки, одборот на водечки здравствени службеници, кој вклучува регионални и федерални претставници, соопшти дека ќе престане да ја користи вакцината на „Астразенека“ за лица под 55 години.

Комитетот додаде дека за одлуката се воделе од фактот дека Канада има и на располагање вакцини од други производители, а повеќето администрирани дози доаѓаат од „Фајзер“ и „Модерна“.

Околу 11,8 проценти од Канаѓаните примиле барем една доза од вакцината.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести